Archive for the ‘Family’ Category

h1

LOG – EXO Roadtrip Krabi, Thailand land of smiles…

May 5, 2016

*Note : kos roadtrip yang aku attach ni berpandukan kepada 6 orang sekeluarga…jika anda ingin tengok rate yang lebih murah sila bahagikan…tak semua.

Day 1 (30th April 2016)-Saturday
(KUALA LUMPUR-BKH-PATTHALUNG-TRANG-KRABI-AONANG) -837KM TOTAL
-Drive 11:30pm ke BKH dan sampai 6:00am, trafik jamm area Rawang, Slim River, Simpang Pulai. Singgah RTC untuk rest dalam sejam. Kos tol RM61.50 + RM2 Duke
-7:00am prepare beli insurance kereta thai yang banyak dijual sebelum border termasuk whitecard. RM17 insurance & RM2 setiap 1 untuk white card, Isi minyak topup full tank RM70 kat BH Petrol & terus masuk que kat Imigresen Malaysia, sesak 1 jam setengah.
-Singgah The Zone cari ATM dan terus ke Imigresen Thai, waktu ni jangan takut pada kenkawan yang bawak kereta terus ja drive seberang ke pekan Danok untuk cari parking. Lajak terus ke Norlaila Tomyam pun boleh lepastu order menu terus hihihi…jangan lupa chop passport lak ya..
-Sesak waktu cuti memang biasa kalau di BKH, jangan panik kalau nak cepat cari pemudahcara, brader settle, bro baik hati atau apa saja hangpa nak label. Letak RM15 setiap passport untuk ‘melicinkan’ urusan passport dan yang pasti tak perlu que. Tapi kalau yang nak que 4 jam silakan.
-Lepas settle chop passport bawak insurance ke kaunter Custom Declaration bawak kereta masuk Thailand. Dia akan print dan kasi satu kertas lepas tu que lagi kat kaunter sebelah untuk chop & sign. Sertakan sekali RM5 dan salinan tu ambil dan simpan rapi sebab nak keluar Malaysia nanti nak kena bagi balik, bukannya simpan buat harta. Denda menanti jika ingkar atau lupa dan kereta anda pasti diharamkan terus dari masuk lagi ke Thailand.
-10:30am Tadaa…urusan dokumen settle dan cari port makan sebelum sambung trip, bawak family ni kena check status kelaparan anak-anak selalu. 380 Baht brunch.
-Beli tourist sim card 350 Baht ada 1GB internet untuk memudahkan GPS waze apa bagai nanti. Kalau ada standalone GPS lagi bagus laa…takyah susah-susah nak internet lagi.
-Tukar duit dengan rate 8.85 kat Danok, sama ja kalau di The Zone tu. Tapi kalau di Aonang rate 8.70 dan kalau guna debit atau credit card exchange rate dalam 8.11…pilih.
-11:00am start trip Danok-Hatyai-Pattalung-Trang-Krabi, aku berhenti sekali sebab drive panas-panas antara jam 12-3 petang ni halwa dia semacam menangkap kat mata…mengantuk sebab belum tidoq semalaman. Adrenaline ketika memandu waktu ni sangat best sebab first time explore.
-Sedap-sedap drive nampak signboard ‘Welcome to Krabi’….hurmm dah sampai 837km tak terasa habaq hang.
-4:30PM @ 3:00PM Local time tiba di Krabi & checkin kat bajet Aonang Guest Home. Dekat dengan pantai jalan kaki 10 minit sampai. RM280 untuk 2 hari.
-9:00PM keluar area Aonang untuk cari pakej 4 island tour dengan Longtail boat…jumpa satu booth dan dapat harga 3000 Baht untuk 6 orang termasuk Park Entry fees. 500 Baht/person include lunch & 1 snorkle point kat Chicken Island. 4 island termasuk Pranang Cave, Tup Island, Chicken Island & Poda Island. Dinner cari pancake Rotee Yamilah yang top tu…
-Rest

TOTAL SPEND : Minyak KL-BKH RM60, Tol RM 63.50 Topup kat BH RM70, Insurance Thai RM17 Passport RM15 x 6 = RM90, Custom Declaration RM5, Tourist Sim RM38, Brunch RM43, Dinner at Aonang RM30 = RM416.00

Day 2 (31st April 2016)-Sunday
(4 ISLAND TOUR)
-9:20am Standby 4 Island Tour pickup kat hotel…Barracudas Tour datang collect termasuk guess dari hotel lain…terus ke port depan Aonang Beach area Merlin statue. Register nama & collect sticker tampal kat baju…tak berguna pun benda tu kejap ja hilang.
-Island tour start gerak naik  boat jam 10:30am, 1st singgah kat Pranang Beach dan kat situ dia kasi masa 1 jam sahaja…ok la atleast sempat anak-anak nak main air, dah tak sabar sangat tu. Aku? Apa lagi cari port nak shoot photo la termasuk cave shrine yang unik penuh dengan statue alat sulit lelaki berkhatan, size macam-macam ada bro. apapun kena hormati sebab aku tengok ramai yang datang menyembah kat situ. Nak tahu? Pi click sini dan bila dah baca baru rasa puas, knowledge is king.
http://www.travelfish.org/sight_profile/thailand/southern_thailand/krabi/railay_beach/1841
-Ada juga rock climbing dan aku pasti ada package tu kalau nak, sempoi juga. Ralat sebab plan awal nak hike ke Railay Viewpoint tapi tak apalah, next time aku datang ambik long tail bayar 50 Baht ke Phranang saja then hike tunggu sunset.
-Tour 2nd ke Tup Island, pulau ni kecik ja sebab kalau air surut boleh bersambung dengan Chicken Island, waktu ni sama macam Phranang dengan ramai orang, panas dan sesak sampai nak park boat pun kena selit rapat…air? Jernih takyah ceritalah biru lagi tu. Kat sini pun sama takleh nak lelama sebab tight untuk cover 4 island yang cuma ada masa 5 jam. 40 minit saja sempat lah nak shoot photo sambal rendam kaki anak-anak.
-Tour bersambung ke Chicken Island & Snorkle area situ, tak berbaloi pun kalau nak layan coral sebab kat Tioman lagi awesome kut kalau nak banding sini, beza dia air tu cristal clear sangat tapi kalau coral dia kalah. Tak tahu la kalau ada tempat lain yang lagi best sekitar krabi ni. Share please
-Setengah jam masa untuk snorkel, ikan pun takat jenis hijau belang hitam tu apa jenis tah. Nemo tak nampak langsung.
-Last island singgah kat Poda, sini ada 2 jam sebabnya nak lunch sekali termasuk main pantai. Waktu ni aku dah burn habis tapi still ada manis-manis lagi.
-Tepat jam 3:00PM tour boat gerak ke Aonang…tamat
-Balik hotel & Rest.
-8:00PM gerak ke pekan Krabi nak gi Night Market, drive hampir 30 minit. Pusing-pusing cari Takoyaki, Ice blended, Pulut Ayam untuk dinner. Sempat singgah kat Crab Statue untuk bergambar.
-11:00PM Dinner kat Aonang Rohanee Seafood 760 Baht.
-12:00PM Rest

TOTAL SPEND : Package 4 Island Barracudas RM341, Dinner RM30, Dinner RM86 = RM457

Day 3 (1st May 2016)-Monday
(AONANG-PREMIUM OUTLET-EMERALD POOL-HATYAI) -360KM TOTAL
-10:30AM Checkout hotel & gi breakfast kat Pancake Rotee Yamillah, ngam-ngam baru nak buka so order memacam pancake untuk brunch sesiap. Sebab harini plan nak ke Emerald Pool dan turun terus ke Hatyai.
-On the way singgah kat Premium Outlet, shopping baju untuk Aryisha, Athif & Aufa…sebab cash dah low aku terpaksa guna debit card so charge 1200 Baht.
-Aku pun terjebak beli juga tapi murah ja lah dalam 450 Baht selepas diskaun 70%…puas hati.
-Isi minyak thai buat pertama kali kat Shell 560 Baht dengan rate 35.060/L untuk minyak GSH91…Nampak tu bukan 95 tau…mampus harga minyak siam ni boleh bankrupt aku huhu.
-3:00PM arrived Emerald Pool dan berjalan masuk ke dalam sejauh 2.5km macam tu…entrance fee 200 Baht/person Total 700 Baht. Sayang masa ni Blue Pool tutup so aku sempat hanya ke Emerald lepastu tak bajet nak mandi, memang dah agak manusia memang ramai.
-5:30PM Exit terus gerak drive ke Hatyai…ada satu bro dari KL drive Honda CRV tetiba berhenti sebelah tanya jalan shortcut dan nak follow aku ke Hatyai…aku iyakan saja sebab katanya dia rasa jauh sangat masa nak ke Krabi semalam. Sampai junction Patthalung aku stop dan sempat berborak..bagitau dengan dia jalan ni terus ke Hatyai sebab aku nak kena berhenti R&R dulu anak-anak semua memasing dah ‘full tank’.
-9:30PM sampai Hatyai singgah di Kelantan Restaurant bebetul dekat Lee Gardens…rasa? AAA 560 Baht.
-Bawa anak-anak layan Gajah sambil hulurkan tebu dekat area Lee Gardens 100 Baht. Dan yang paling best lepas check in Florida Hotel 1000 Baht terus ke port massage, amik package Foot Massage setengah jam 200 Baht. Kalau ikutkan sejam tapi dah lewat kedai nak tutup dah.
-2:00AM Rest

TOTAL SPEND : Premium Outlet RM186, Minyak Thai RM63, Emerald Pool RM80, Dinner RM63, Tebu Gajah Rm11, Florida Hotel 1 night RM113, Foot Massage RM22 = RM538

Day 4 (2nd May 2016)-Tuesday
(HATYAI-PADANG BESAR-KANGAR-KODIANG-MEGAT DEWA-KUALA KEDAH-K.L) –602KM TOTAL
-9:45AM Checkout Florida pegi breakfast & terus jenjalan kat Santisuk Market, macam-macam gajet ada. Tak beli apa sangat pun sebab ekonomi dah tak mengizinkan.
-12:00PM get ready nak balik dan masa ni minyak pun tak sempat dah nak lepas border Padang Besar so terpaksa isi lagi 600 baht. Drive 45 minit ke border PB.
-1:00PM chop passport & serah Custom Declaration kat border so wehuuu aku selamat kembali ke bumi Malaysia. Singgah lagi kat Padang Besar untuk tengok-tengok dan jamu mata…On the way balik aku lalu Kangar dan Kodiang…singgah lunch sebab dah lapar sangat sambal pekena nasi kuning lauk sotong.
-5:00PM Singgah kampung ziarah Abang…tak lama cuma 2 jam sebab terpaksa gerak ke K.L, esoknya dah nak kerja sempat bercerita sikit sebanyak bersama. Laluan kalini aku ikut Kuala Jerlun nak tunjuk pada anak-anak view sawah padi kat kampung tu.
-7:00PM berhenti nak pekena Laksa Teluk Kechai…yang tak bestnya kuah dah pekat macam dulu apa pun layankan aja lah…dah datang.
-8:00PM masuk highway maka ada lagi 5-6 jam perjalanan aku sebelum sampai K.L
-2:00AM selamat sampai Alhamdulillah maka selesai sudah roadtrip aku kalini…lama dah merancang cuma baru berkesempatan nak jengah.
SEKIAN.

TOTAL SPEND : Minyak Thai Shell RM68, Minyak Petronas PB RM68, Lunch Kodiang RM35, Laksa Teluk Kechai RM32, Tol AOR-KL RM 63.50 = RM203

OWN_0138

 

OWN_0205

OWN_0199

OWN_0190

OWN_0187

OWN_0180

OWN_0175

OWN_0156

OWN_0228

OWN_0226

OWN_0213

OWN_0209

OWN_0207

OWN_0918

OWN_0901

OWN_0876

OWN_0867

OWN_0864

OWN_0844

OWN_0828

OWN_0808

OWN_0804

OWN_0781

OWN_0774

OWN_0735

OWN_0729

OWN_0716

OWN_0713

OWN_0703

OWN_0701

OWN_0693

OWN_0685

OWN_0662

OWN_0655

OWN_0653

OWN_0633

OWN_0591

OWN_0559

OWN_0538

OWN_0531

OWN_0522

OWN_0517

OWN_0509

OWN_0502

OWN_0497

OWN_0493

OWN_0484

OWN_0478

OWN_0477

OWN_0474

OWN_0454

OWN_0453

OWN_0431

OWN_0417

OWN_0399

OWN_0395

OWN_0393

OWN_0391

OWN_0390

OWN_0378

OWN_0366

OWN_0363

OWN_0358

OWN_0355

OWN_0353 OWN_0332

OWN_0329

OWN_0328

OWN_0323

OWN_0318

OWN_0317

OWN_0300

OWN_0266

OWN_0243

OWN_0235

Advertisements
h1

Log off PC, Tolong bawa aku ke Hutan…Kuala Tahan, Taman Negara.

September 4, 2014

Salam,

Minggu lepas aku buat trip mengejut ke Taman Negara…tujuannya nak expose family aku dengan adventurous thingy ni…nak harapkan dorang bergerak atau bagi idea nak buat semua tu susah la gayanya. Jadi aku decide kami sekeluarga menerjah ke Kuala Tahan memandu sendiri. Tapi sebab utama juga nak ke sana ialah wife dah tanya ‘cuti 3 harini kita tak ke mana-mana ker?’…tanya pun dah hari Ahad pagi, jadi ada dua hari lagi apa nak dibuat?…bukak pc online sikit so terlintas di kepala Taman Negara…aku servey route, kos, dan lain-lain hal jadi aku sebagai leader decide ini pilihan utama…berkemas dan terus bergerak tepat jam 3 petang.

Sambungan cerita kemudian nanti, gambar dulu lah. haha 🙂Maps OWN_5734 OWN_5739 OWN_5742 OWN_5743 OWN_5744 OWN_5764 OWN_5766 OWN_5773 OWN_5779 OWN_5785 OWN_5795 OWN_5810 OWN_5820 OWN_5826 OWN_5838 OWN_5843 OWN_5868 OWN_5871 OWN_5877 OWN_5880 OWN_5888 OWN_5889 OWN_5893 OWN_5894 OWN_5896 OWN_5897 OWN_5903 OWN_5914 OWN_5918 OWN_5919 OWN_5922 OWN_5924 OWN_5931 OWN_5933 OWN_5941 OWN_5945 OWN_5955 OWN_5970 OWN_5972 OWN_5978 OWN_5987 OWN_5989 OWN_5990 OWN_5995 OWN_5998 OWN_5999 OWN_6002 OWN_6008 OWN_6009 OWN_6026

h1

My New Born…Selamat Datang Sayang!

October 11, 2012
'Aufa dah berusia 2 bulan'

‘Aufa dah berusia 2 bulan’

OWN_5676

‘Aufa B&W’

'selamat tidur sayang'

‘selamat tidur sayang’

 

Salam,

Alhamdulillah syukur di atas kuniaannya…

DOB : 10-10-2012

Type of Birth : Caeserean

Name : Ku Aufa Umaiza Ku Hairul Anuar

h1

Videolog Aidilfitri Cara Kami…MOH LERR NENGOK!!

September 12, 2012

Salam,
Kali ini entry melibatkan aktiviti cuti Hari Raya Aidilfitiri aku yang lalu. kebanyakkannya adalah klip-klip pendek yang di merge menjadi satu untuk simpanan peribadi dan juga untuk dikongsi bersama-sama rakan semua.

Enjoy…

HAPD

h1

Travel masa lalu.. – Hatyai, Thailand.

September 9, 2012

Salam,

Hari ini Syawal yang ke-22, aktiviti hujung minggu aku diisi dengan menulis blog berkenaan travel yang lalu dan kali ini aku pilih trip ke Hatyai menyambut tahun baru 2011.

Trip bersama rakan-rakan HKC LK (Hijaukuning.com Lembah Klang) disusun bermula pada malam 30 Disember dari kuala lumpur.  Perjalanan sejauh 1066 kilometer pergi dan balik dirancang bagi menyambut tahun baru dengan cara yang berlainan iaitu di negara luar selain Malaysia tercinta. Aku dan keluarga bertolak tengah malam dan tiba di sempadan Bukit Kayu Hitam sekitar jam 8:00 pagi dan ketika itu rakan lain masih lagi di Alor Setar memandangkan mereka lebih awal 2-3 hari pulang ke kampung bercuti.

Setelah kesemua tiba iaitu hampir 15 orang kesemuanya kami bersegera menuju ke kompleks imigresen & kastam untuk pengesahan dokumen. Menaiki van yang boleh memuatkan 12 orang kami berpecah menggunakan 2 biji kenderaan itu untuk keselesaan dan luggage. Perjalanan ke Hatyai mengambil masa 1 jam setengah dari BKH dan tiba di Kosit hotel untuk malam tahun baru kami iaitu berdekatan dengan pusat bandar di mana perayaan tahun baru akan di adakan.

Aktiviti pertama tentulah mandi dan bersedia untuk makan iaitu kedai yang menjadi tumpuan jika ke Hatyai iaitu Nest Home yang menyediakan tomyam ala Thai yang terbaik dan harus dilawati jika ke sini. Setelah perut kenyang lalu bersedia untuk menerjah sekitar hatyai dan ketika ini hujan turun dengan lebat namun kami lebih banyak meng-ekplorasi sekitar kawasan shoplot untuk meninjau dan shopping kompleks. Untuk makluman, jalan-jalan utama sekitar Hatyai ditutup dan kami bebas melakukan apa saja terutama berjalan di tengah-tengah jalan raya dan bergambar. memang sangat best ketika itu dengan keadaan cuaca yang semakin pulih dan mendung.

Jadual sehari kami memang penuh dengan meronda sekita Hatyai dan antara tempat yang kami lawati adalah seperti di Central dan banyak lagi kawasan sekitar. Kebanyakkan habis masa dengan bergambar dan bergambar hahaha…

Sebelah malam kebanyakan kaum lelaki mengambil kesempatan untuk bersegera ke lokasi perayaan sambutan tahun baru. Manakala kaum ibu hanya berehat di hotel akibat keletihan perjalanan dari BKH serta menghabiskan masa berpusing ke di sekitar bandar. Aku walau keletihan  ku lupakan sementara untuk tidak terlepas peluang pertama kali melihat cara orang Thai menyambutnya.

Memang menarik memandangkan di Thailand, perayaan bergini amat sinonim dengan pertunjukkan bunga api dan mereka tidak di haramkan untuk beramai-ramai bermain  mercun dan sebagainya. Bunyi letupan di mana-mana dan antara yang paling best adalah tibanya detik 12:00 malam. Yang peliknya selepas 15-20 minit keadaan menjadi lengang dan aku merasakan kemeriahan yang dari mula seawal jam 6 petang tu nampaknya sudah berakhir. Rupanya ketika itulah mereka betul-betul berpesta dan kami mengambil keputusan untuk pulang ke hotel selepas beberapa ketika menyaksikan gelagat orang ramai.

Keesokan hari perjalanan diteruskan ke pasar terapung dengan menaiki tut-tut mengambil masa 45 minit untuk tiba. konsep perniagaan traditional yang sangat menarik. lama juga kami di sini untuk menikmati makanan dan juadah yang dijual termasuk air kelapa di dalam cawan buluh panjang. Terdapat jugak makanan eksotik seperti belalang, ulat dan cengkerik goreng dan aku hanya melihat sedikit pun tak berani nak merasa…huhuh.

Aktiviti kami selepas itu adalah melawat Hatyai Ice Dome yang juga tidak jauh dari bandar Hatyai, tempat yang mesti dilawati menyediakan pelbagai aktiviti menarik terutama Lantern Festival 2011 di sebelah malam yang bersebelahan sahaja dengan Hatyai Ice Dome. Tiket harga masuk pun sudah aku lupa memandangkan sudah hampir 2 tahun kami ke Hatyai…Kami menghabiskan masa malam kami di sini termasuk meredah mengelilingi tasik yang dihiasi cahaya lampu yang sangat cantik. Setelah penat apa lagi misi mencari lagi kedai-kedai tomyam terbaik dan kali ni kami pilih restoran Chekkar sebagai destinasi pilihan. Menu pertama yang di order adalah tomyam seafood.

Baki satu malam menetap di rumah abang kepada kawan kami dan di situ sudah dapat jimat satu malam bayaran untuk hotel penginapan. Beliau sendiri mencadangkan untuk tinggal sahaja di sana sebelum pagi nanti terus berangkat pulang. Travel ke Hatyai merupakan kali kedua bagi kami memandangkan sebelum ini kami pernah ke sini untuk beberapa siri lawatan perlawanan persahabatan bolasepak antara HKC LK dan juga kelab dari Hatyai. Memang sangat menghiburkan dan menarik jika ke Hatyai terutama bagi yang meminati hiburan malam dan paling best pusat urut @ massage yang sangat banyak serta popular di hatyai.

Sebelah pagi kami bersiap untuk pulang dan perjalanan kali ini lebih kurang 2 jam sebelum tiba di BKH. Singgah di Danok iaitu pekan berhampiran dengan BKH untuk sekali lagi menikmati Tomyam terbaik masakan Thailand. bagi yang tidak tahan pedas memang pasti tak akan dapat makan tomyam sebegini. terbaekkk!….

‘dari k.l ke hatyai melalui jalan darat’

"ketika di sempadan bukit kayu hitam"

“ketika di sempadan bukit kayu hitam”

"menunggu cop pengesahan passport"

“menunggu cop pengesahan passport”

"nest home, destinasi tomyam pertama kami di pekan hatyai...terbaik"

“nest home, destinasi tomyam pertama kami di pekan hatyai…terbaik”

"water lily di kaki lima jalan hatyai"

“water lily di kaki lima jalan hatyai”

'decorative shop lot sekitar hatyai"

‘decorative shop lot sekitar hatyai”

"nest home tomyam terbaik hatyai"

“nest home tomyam terbaik hatyai”

"kelaku anak aku si aryisha"

“kelaku anak aku si aryisha”

"aryisha tak sabar nak merasa tomyam"

“aryisha tak sabar nak merasa tomyam”

"kawan-kawan trip...sempoi depa ni semua"

“kawan-kawan trip…sempoi depa ni semua”

"lagi water lily"

“lagi water lily”

"musim tahun baru jalan-jalan utama hatyai ditutup untuk sambutan ambang tengah malam nanti..jadi kami berpesta"

“musim tahun baru jalan-jalan utama hatyai ditutup untuk sambutan ambang tengah malam nanti..jadi kami berpesta”

"acara lompat adalah wajib bila ramai-ramai ni"

“acara lompat adalah wajib bila ramai-ramai ni”

"dari kecik sampai besar semua size ada...bayar dan bakar"

“dari kecik sampai besar semua size ada…bayar dan bakar”

"sambutan ambang tahun baru di hatyai"

“sambutan ambang tahun baru di hatyai”

bunga api merata-rata"

bunga api merata-rata”

'melawat kawasan pasar terapung"

‘melawat kawasan pasar terapung”

ikan laga atau ikan karin siam..orang kedah cakap macam tu"

ikan laga atau ikan karin siam..orang kedah cakap macam tu”

"makanan bergoreng rangup eksotik..berani try la"

“makanan bergoreng rangup eksotik..berani try la”

"uniknya pasar terapun gklong hae"

“uniknya pasar terapun gklong hae”

"lagi unik"

“lagi unik”

'air minuman dalam buluh dan pasu tanah liat"

‘air minuman dalam buluh dan pasu tanah liat”

"aku..mencuba air kelapa dalam buluh...biasa ja tadak rasa sedap pun...cuma feel tu lain"

“aku..mencuba air kelapa dalam buluh…biasa ja tadak rasa sedap pun…cuma feel tu lain”

"sekitar pasar terapung klong hae"

“sekitar pasar terapung klong hae”

"salah satu stall barangan hiasan"

“salah satu stall barangan hiasan”

"bergambar kenangan dihadapan gong rasaksa"

“bergambar kenangan dihadapan gong rasaksa”

"kesejukan yang teramat sejuk di ice dome hatyai"

“kesejukan yang teramat sejuk di ice dome hatyai”

"dinner terakhir sebelum esok pagi pulang"

“dinner terakhir sebelum esok pagi pulang”

"athif bermain selepas dinner dan keletihan seharian berjalan"

“athif bermain selepas dinner dan keletihan seharian berjalan”

"lunch terakhir kami di norlaila tomyam pekan danok berhampiran sempadan BKH..terbaik lagi"

“lunch terakhir kami di norlaila tomyam pekan danok berhampiran sempadan BKH..terbaik lagi”

Sekian sehingga jumpa lagi di entry akan datang…

Salam,

HAPD

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world