h1

Daypack Gunung Liang East, West & Tumang Batak (1933m asl)

November 16, 2015

Salam,

Pengalaman daypack yang tak selalu aku buat kat gunung-gunung Malaysia ni, dulu pernah buat tapi bukan untuk trek yang sampai mencecah waktu malam, distance pun tak sampai 10km…tapi kalini agak jauh iaitu pergi dan balik mencecah 33.1km dengan Ascending mencecah sehingga 2753M dan Descending pula 2762m.

Kami naik seramai 11 orang dan yang berjaya sampai ke puncak seramai 9 orang manakala 2 lagi hanya di kem 7E…jika diikutkan yang 2 lagi tu boleh berjaya tapi agak santai dan dah terlewat maka mereka cuma berehat di kem 7E.

Trip bermula agak lewat iaitu jam 7:00 pagi dan hanya berakhir jam 12 tgh malam dimana 3 yang terakhir sampai ke trailhead pada jam 2 pagi…berikut log aku yang sempat aku rekodkan untuk rujukan akan datang.

LOG base on my Suunto Ambit1:

(Trekking time, not included rest/lunch at cp)
1. Trailhead-Lubuk Hantu -1Jam 30min. start at 7:00am
2. Lubuk Hantu-Campsite 7E -1Jam 20min.
3. Campsite 7E-Liang East/West -1jam 50min.
4. Liang East/West-Tumang Batak -2jam 30min. (Hujan)
5. Tumang Batak-Liang East/West -2jam 10min.
6. Liang East/West-Campsite 7E -1jam 25min.
7. Campsite 7E-Trail Head -2jam 25min. (Hujan) arrived at 12:15PM

Trail yang sangat extreme kalau buat daypack termasuk Tumang Batak, disiplin perlu tinggi sebenarnya kalau nak buat daypack sebab perlu mengikut plan, namun kami sedikit tersasar terpaksa bermula lewat sekitar jam 7 pagi bukan seperti jadual iaitu jam 5 pagi…apapun cabaran diteruskan termasuk pada satu ketika hampir untuk abort mission sebab sudah melebih cut off dan hujan lebat walaupun berbaki 1km untuk ke puncak…

Alhamdulillah semua selamat turun jam 2 pagi.

#myadventuremylife #teamwork #lighthiker

DSC_0276

DSC_0279

DSC_0283

DSC_0284

DSC_0286

DSC_0290

DSC_0291

DSC_0292

DSC_0293

DSC_0297

DSC_0298

DSC_0300

DSC_0301

DSC_0303

DSC_0305

DSC_0306

DSC_0307

DSC_0308

DSC_0309

DSC_0310

DSC_0311

DSC_0312

DSC_0313

DSC_0314

DSC_0315

DSC_0316

DSC_0317

DSC_0318

DSC_0319

DSC_0324

DSC_0329

DSC_0337

DSC_0338

DSC_0339

DSC_0341

DSC_0343

DSC_0345

DSC_0346

DSC_0347

DSC_0348

DSC_0349

DSC_0350

DSC_0351

DSC_0354

DSC_0355

DSC_0356

DSC_0357

DSC_0359

DSC_0360

DSC_0362

DSC_0363

DSC_0368

DSC_0370

DSC_0371

DSC_0372

DSC_0377

DSC_0380

IMG-20151111-WA0066

IMG-20151111-WA0067

IMG-20151111-WA0068

IMG-20151111-WA0069

IMG-20151111-WA0070

IMG-20151111-WA0071

IMG-20151111-WA0072

IMG-20151111-WA0073

IMG-20151111-WA0074

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The Ultra Running Community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

Costa Rica Travel Blog .com

Costa Rica Travel Blog is the current traveller, will-be traveller, has-been traveller, and should-be traveller's guide to everything costa rica. Information, stories, news, advice - written by the Pura Vida! eh? Incorporated team - costa rican insiders, outsiders, and everywhere-in-between-siders.

%d bloggers like this: