Posts Tagged ‘Cuti-Cuti’

h1

Travel masa lalu…-Tioman, Panuba Inn

February 13, 2013

Salam,

Kali ini aku ingin menceritakan berkenaan perjalanan travel aku selama ini yang masih belum dipublish atau diceritakan samada melalui wordpress atau lain-lain blog. jadi untuk entri ni aku pilih dulu Panuba inn, Pulau Tioman, Malaysia.

Untuk permulaan, travel 2 hari 2 malam bermula tengah malam dari K.L memasuki plus highway ke Air Hitam Johor seterusnya ke Mersing melalui jalan lama Kluang-Kahang-Jemaluang pada malam hari 1hb. 4 2011 dan tiba di jeti mersing sekitar jam 5 pagi.

Seperti biasa target aku kali ini setelah diselidik di internet aku memilih Panuba Inn sebagai tempat tujuan dan dari awal sudah pun menempah bilik tanpa sebarang bayaran deposit pun…mudah kan kalau macam ni?.. 🙂

Hampir dua jam menaiki feri ke destinasi dengan tambang RM70 pergi balik aku sampai di jeti Panuba dan satu ja impresi aku ketika itu…..hijauuunya air laut ituuu! rasa macam nak terjun teruss takyah salin baju bagai. apapun sabar kerana aku ada 2 hari kat sini jadi bergegas ke kaunter untuk checkin bilik dengan bayaran Rm85 sahaja semalam di bilik D-Belimbing dengan double bed berserta balkoni melangit view ke pantai…

Waktu berikutnya apa lagi kalau bukan bersnorkling berejam-rejam sekitar pantai Panuba yang bagi aku sangat privasi serta tak sesak dengan pengunjung…seronok meredah kesana-kemari menyaksikan karang serta ikan-ikan kecil serta besar didasar laut. nak tengok banyak ikan silalah snorkle sehingga ke jeti tu dan pasti anda akan jumpa segerombolan ikan besar yang pada satu ketika aku pula ketakutan nak pergi dekat….Yang aku tahu snorkle snorkle dan snorkle sampai hitam habis kulit yang dah sedia maklum sedikit hitam ni…Sampai esok pagi hingga ke tengahari pun aktiviti snorkle sahaja yang aku buat.. 🙂

Rasanya tak perlu bercerita panjang saksikanlah sendiri gambar-gambar yang sempat aku snap tempoh hari untuk tatapan mana tahu kalian berkeinginan sangat nak mencuba..tak rugi pun menikmati alam!

sebelum tu ini aku shortlist kan bajet untuk reference pada hampa yang berminat nak ke sini…

-travel by car kl-mersing via air hitam : tol rm32.40 + rm50 minyak
-feri bluewater express : rm70 return
-panuba inn per night : rm85 + breakfast & lunch
-snorkling gogles : rm15 sehari
-travel mersing-karak-kl : rm50 minyak + rm16.90 tol gambang-karak-kl
-misc : rm50

TOTAL : RM369.00…amacam bajet tak?

HAPD

"Breathtaking view dari balkoni"

“Breathtaking view dari balkoni”

“Jeti Panuba Inn”

"Diving Course antara yang menarik perhatian peminat scuba di sini...Bali Hai Divers"

“Diving Course antara yang menarik perhatian peminat scuba di sini…Bali Hai Divers”

"Diver baru balik diving"

“Diver baru balik diving”

"Panuba Inn private beach"

“Panuba Inn private beach”

"view dari balkoni yang pasti mengujakan"

“view dari balkoni yang pasti mengujakan”

"Antara view yang menarik di Panuba"

“Antara view yang menarik di Panuba”

"Menikmati..."

“Menikmati…”

"Ready to Dive"

“Ready to Dive”

"Untuk ke sini aku perlu menyusuri trail hutan hampir 500m dari Panuba Inn"

“Untuk ke sini aku perlu menyusuri trail hutan hampir 500m dari Panuba Inn”

"Monkey Beach...sangat sesuai untuk yang mementingkan privasi"

“Monkey Beach…sangat sesuai untuk yang mementingkan privasi”

"Segerombolan ikan"

“Segerombolan ikan”

Advertisements
h1

Travel masa lalu.. – Patong, Phuket

July 6, 2012

Salam,

Jumaat yang indah selepas berminggu-minggu Kuala Lumpur diselubungi jerubu. Sebagai salah seorang peminat landscape photography, aku terpaksa menerima hakikat ketika ini tiada apa yang boleh dilakukan untuk keluar mencari hasil. Namun masa terluang ini aku cuba untuk menggamit kembali memori travel ke Phuket, Thailand febuari yang lalu.

Travel yg telah dirancang 4-5 bulan sebelum itu dan berjaya mendapatkan tiket AA yang sangat promo. Maka Febuari adalah tarikh yg sesuai untuk aku ke sana bersama keluarga sendiri, isteri dan anak-anak. Semua persediaan dilakukan sendiri online termasuk dari facebook, google earth, tripadvisor, booking.com dan juga blog-blog peribadi yang dijumpai untuk rujukan. Akhirnya pemilihan telah dibuat dan Patong adalah menjadi destinasi utama penginapan memandangkan reputasinya sebagai pusat pelancongan Phuket terutama Pantai Patong, pusat membeli belah di Jungceylon, pusat hiburan malam di Bangla Road dan makanan halal sekitar Masjid Patong.

Jaringan wayar telekomunikasi & elektrik antara tarikan di phuket.

Water Fountain dipusat membeli belah Jungceylon

Keunikan lantern

Aku tiba di Patong pada 7  febuari 2012 jam 8:40pm waktu tempatan melalui flight AK 828 dan berjaya mendapatkan sebuah van membawa seisi keluarga ke penginapan @White Patong yang ditempah melalui booking.com. Lokasi yang begitu strategik dan memudahkan memang telah dirancang ketika sebelum sampai ke sini. Apapun seharian ini lebih banyak berehat buat yang lain dan perkara pertama aku buat adalah bersendirian berjalan kaki menjelajah pelusuk patong untuk melihat-lihat sebarang keunikan sebelum keesokkan harinya. Sungguh meriah ketika waktu mencecah jam 12 tengah malam dengan bunyi bising lagu-lagu dari kelab dan juga pelancong asing yang mabuk. Bagi aku menyaksikan gelagat mereka sudah cukup membuatkan aku teruja dengan keunikan Patong.

Salah satu booth makanan ringan menarik di Bangla Road.

Hari kedua selepas sarapan paling utama aku buat adalah mendapatkan motosikal sewa berharga 250Bath sehari. Memang aku galakkan bagi rakan-rakan yang berkeinginan untuk sepenuhnya menjelajah Patong untuk sightseeing ataupun shopping. Menjelajah ke O-Top Market, pelbagai barang dan hiasan terdapat di sini termasuk tshirt, keychain, barangan kayu berukir, barangan kaca dan macam-macam lagi. Destinasi seterusnya Hard Rock Cafe hanya berhadapan O-Top Market dan aku membeli tshirt putih HRC untuk kenangan. Antara destinasi lainnya adalah seperti Masjid Patong, Pantai Patong sambil bersiar-siar jalan kaki dan melihat kedai-kedai cenderamata sepanjang pantai sejauh 2.6km dengan berjalan kaki.

Aku…bersama motosikal sewa untuk menjelajah Patong.

Hard Rock Cafe, salah satu destinasi kemestian

View yang sangat menarik di Khai Nok Island

Hari ketiga paling dinantikan kerana aku telah membeli pakej untuk ke Island Tour termasuk Khai Nok Island, Maya Beach, Phi-Phi Island. Pakej sehari termasuk sarapan pagi dan makan tengah hari tidak seharusnya dilepaskan jika berkunjung ke Phuket berharga 1400Bath seorang. Aktiviti pagi itu adalah menaiki van dari hotel penginapan selama 1 jam ke Rassada Harbour. Berlepas dari jeti menaiki feri menuju Khai Nok Island yang mengambil masa 20 minit, tiba di sana pula perlu menaiki bot kecil transit untuk ke pulau. Impresi aku ketika itu ialah terpegun dengan air yang sangat jernih dan kami diberitahu hanya mempunyai masa 1 jam untuk bersantai dan bergambar kenangan memandangkan perjalanan seterusnya adalah ke Maya Beach.

Crystal clear…sungguh jernih dan mengujakan sesiapa yang pernah ke sini

Salah satu keunikan di Khai Nok Island

Keunikan batu bukit sekitar Maya Beach

Divee…moment paling best

Athif, masanya bermain pantai di Phi Phi dipergunakan sepenuhnya.

Maya Beach, indahnya tak terkata….air yang kehijauan, jernih bagaikan kristal menarik minat sehinggakan di dalam kepalaku hanya mampu mengagungkan kekuasaan Allah s.w.t atas ciptaanNya. Lagi sekali bot kecil digunakan untuk transit ke pantai dan kami jugak diberitahu hanya mempunyai masa 45 minit untuk berada di sana. Peluang tak dilepaskan untuk bergambar dan berjalan sepanjang pantai menyaksikan gelagat pelbagai pelancong termasuk berjemur dan sebagainya. Nyata masing-masing mempunyai pengalaman yang sangat indah berada di sini. Destinasi terakhir adalah Phi-Phi Island yang tidak jauh dari Maya Beach. Hanya mengambil masa 15 minit dan ini merupakan destinasi terakhir itinerary untuk Island Tour. Tak banyak aktiviti dapat dijalankan di sini hanya sempat membiarkan anak-anak bermain di pantai dan menggunakan masa sepenuhnya bergambar kenangan.

Lampu Hiasan yang sempat aku beli ketika di Patong.

Entrace facade kompleks membeli belah Jungceylon

Water fountain dibahagian central Jungceylon…lebih menarik jika dilihat pada sebelah malam

Hari ketiga terakhir dipenuhkan dengan beriadah sekitar Jungceylon dan menjelajah sekitar kawasan hotel untuk membeli belah kali terakhir sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur. Jika diikutkan banyak kenangan dan aktiviti menarik ketika malam termasuk masakan tomyam dan juga pancake pisang yang sangat enak. Juga tidak dilupakan pita kebab yang sangat besar berharga 100Bath dan pasti mengenyangkan perut. Hingga berjumpa lagi untuk entry akan datang iaitu impian travel solo ke Hong Kong November nanti. InsyaAllah.

Salam,

HAPD

h1

Pertama kali…Travelog selepas -Part 3

June 9, 2012

sambungan dari part 2…

Salam,

Hari ke-2 di Pulau Mabul, seawal jam 5;30 pagi aku sudah bangun. Bersolat subuh serta dengan bersegera meneliti jendela untuk melihat keindahan awal pagi. Memang dijangkakan suasana nyaman berangin serta kelihatan mentari pagi menyinarkan cahayanya. Aku bersama seorang lagi saudaraku sempat bergambar di hadapan chalet kami sebelum bersedia untuk menjelajah kawasan pulau.

“Tiada kata dapat menggambarkan ketenangan ini”

“Uncle Chang’s Dive and Lodge”

“Live band yang sedang membuat soundcheck, band yang sangat bagus”

Sebagai seorang fotografer amatur dalam bidang fotografi peluang begini memang tak dilepaskan. Peralatan digalas ke jeti perkampungan dan hasilnya memuaskan aku. Dari jeti sehingga masuk ke perkampungan orang tempatan menyaksikan pelbagai aktiviti kanak-kanak bermain, membaiki rumah, kanak-kanak berjudi & ibu-ibu memasak dan mencuci. Aku rakamkan satu demi satu walau dengam masa yang semakin terhad kenangan sebegini tak akan dilepaskan.

“Anak ini berkeliaran menjual seekor ikan hasil tangkapan”

“Meminta gambar mereka diambil”

Meredah di dalam kawasan kampung adalah yang paling menarik minat aku terutama menyaksikan kanak-kanak kecil bermain tidak berpakaian…terkenang akan zaman kecil ku dulu. Malah ada diantara mereka tanpa segan silu memberi senyuman ketika perilaku mereka dirakamkan. Bagi para ibu-ibu kelibat aku tak dihiraukan langsung malah hanya tersenyum dengan kehadiran aku.

“Sumber air dari dalam tanah, lihatlah kesungguhan mereka”

Hampir 2 jam menjelajah tiba masanya untuk kembali ke chalet untuk bersarapan dan bersedia untuk meninggalkan bumi Mabul. Tepat jam 11 pagi bot aku dah bersedia berlepas ke jeti semporna. Sempat juga merakam aktiviti berjual beli ketam & ikan oleh orang-orang kampung bersama penginap UCDL. Mereka membeli dengan harga yang murah dan meminta UCDL untuk memasak  dan mengenakan sedikit bayaran. Memang berpuas hati bila melihat hasil tangkapan yang segar dan masih hidup kemudian dimasak.

“Menjual hasil tangkapan dengan harga yang murah”

Walaupun sudah sampai di jeti Semporna namun perjalanan aku masih jauh. Perjalanan menuju ke Bongawan, Papar dari Semporna dianggarkan masih berbaki sejauh 620km melalui jalan darat dan jangkaan aku memang tepat. Memandu selama 13 jam melalui bandar Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan, Telupid, Ranau, Kundasang, Tuaran, Kota Konabalu, Papar dan Bongawan memang memenatkan namun aku gembira dengan semua ini. Kata orang jauh perjalanan luas pengalaman.

“Laluan Memandu Semporna-Bongawan”

Di Bongawan, aku tinggal beberapa hari sebelum berangkat ke Kuala Lumpur setelah menghabiskan cuti seminggu bersama keluarga sebelah isteri di sana. Banyak juga pengalaman lain yang mungkin akan dikongsikan sementara di kampung antaranya menyaksikan Monyet Proboscis dan jelajah Perkampungan Terapung Tanjung Aru & ke Pulau Mamutik serta Street Photog sekitar Kota Kinabalu.

Salam,

HAPD

h1

Pertama kali…Travelog selepas -Part 1

May 30, 2012

Salam,

Harini ini entry adalah berkenaan travelog aku yang pertama selepas blog ini mula dikeluarkan…perjalanan menuju ke sebuah pulau di hujung Borneo, Mabul.

Sebelum tu jam 10:30 malam kami sudah berangkat ke LCCT bagi mengelakkan tambang teksi mahal dan risau terlepas flight 7:15 pagi. 3 jam perjalanan mendarat di Sandakan termasuk perjalanan darat memandu 4 jam ke Lahad Datu dan 3 jam ke Tawau. Ini adalah sebahagian tentatif kami sebelum ke Mabul. Sangat memenatkan sehingga tidak perlu lama untuk lelapkan mata ketika check-in di bajet hotel pekan Tawau.

Ini adalah perjalanan kedua paling jauh aku memandu bersama saudara yg lain di sekitar Sabah selepas travelog ke Simpang Mengayau september tahun lalu. Apapun banyak pengalaman yang aku dapat dari travel ini.

Bersambung…

Salam

HAPD

h1

Kembara…Travelog menjadi minat yang mendalam.

May 25, 2012

Assalamualaikum….

Pertama kali harini aku cuba untuk memasukkan entry baru berkenaan perjalanan terkumpul hidup aku yang lalu dan yang akan datang. Umpama penulisan diary bertulis yang pernah seketika dulu aku buat di dalam buku kecil ketika sekolah, entry ini aku mulakan dengan lafaz Bismillahhirahmanirrahim. segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Maha mencipta dan Maha di atas segala-galanya.

Aku sebenarnya suka mengembara, mengambil foto, menghayati alam namun tidak pernah dalam hidup terfikir ingin berkongsi dengan sesiapa melalui blog atau sumber lain sebenarnya. Boleh dikatakan sejak tahun 1995 aku mula mengenal internet sehingga sekarang tidak terlintas untuk berbuat begitu. Namun semenjak setahun dua ini berbekalkan sedikit ilmu dalam fotografi minat untuk membina blog sendiri mula bercambah. Berbagai-bagai sumber inspirasi diperoleh di internet dan blog-blog online.

Gambar kenangan ketika backpack ke Langkawi tahun 1998.

Aku mula mengembara tak kira samada secara solo, bersama keluarga dan juga rakan-rakan bermula tahun 1998 (umur 20 tahun) ketika mula menjejahkan kaki di menara gading UITM Shah Alam. Ketika cuti semester aku mengembara (kick start) sebagai backpackers ke Langkawi bersama 2 orang sahabat bilik yang lain selama 4 hari. Semuanya melalui jalan darat dari Shah Alam ke Kuala Perlis. Dan seterusnya menaiki bot ke Langkawi.

Kami berkhemah di Pantai Chenang selama 3 malam berbekalkan makanan ringan termasuk sardin, meggi, keropok dan makanan lain. Semuanya dimasak sendiri. Ini pengalaman pertama aku sebagai pengembara. Walaupun hanya ke Langkawi namun pengalaman hidup begini memang tidak dilupakan sampai ke akhir hayat aku.

Sehingga tahun-tahun seterusnya aku mula menjejakkan menjelajah seluruh pelosok semenanjung Malaysia antaranya Mersing, Johor. selepas itu Kota Bharu, Kelantan. Dan banyak lagi yang aku rasa hampir lupa untuk disenaraikan.

Jadi bermula harini, InsyaAllah dengan kuasaNya aku akan cuba untuk mecatatkan travelog aku ini untuk tatapan diri sendiri dan juga mungkin akan menjadi rujukan rakan-rakan yang lain dimasa akan datang.

Salam,

HAPD

h1

Assalamualaikum salam sejahtera, salam satu dunia.

May 21, 2012

Dengan rasminya aku ingin memulakan karya kehidupan aku dalam bentuk fotografi, videologging, kembara dan blog. Ingin berkongsi pengalaman sepanjang hidup untuk kemudahan bersama dan juga sebagai catatan peribadi.

Salam.

HAPD

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world