Archive for the ‘Landscape’ Category

h1

VIDEOLOG-ANNAPURNA BASE CAMP

May 27, 2016

Salam,

Semalam aku dapat siapkan 3 part videolog trip Annapurna Base Camp Febuari yang lalu bersama team HACAW (Hiking And Camping Around The World). Bagi yang belum pernah tengok dipersilakan, jika ada komen boleh saja mana tahu masa akan datang aku boleh repair apa yang perlu…thanks semua.

 

Advertisements
h1

LOG – EXO Roadtrip Krabi, Thailand land of smiles…

May 5, 2016

*Note : kos roadtrip yang aku attach ni berpandukan kepada 6 orang sekeluarga…jika anda ingin tengok rate yang lebih murah sila bahagikan…tak semua.

Day 1 (30th April 2016)-Saturday
(KUALA LUMPUR-BKH-PATTHALUNG-TRANG-KRABI-AONANG) -837KM TOTAL
-Drive 11:30pm ke BKH dan sampai 6:00am, trafik jamm area Rawang, Slim River, Simpang Pulai. Singgah RTC untuk rest dalam sejam. Kos tol RM61.50 + RM2 Duke
-7:00am prepare beli insurance kereta thai yang banyak dijual sebelum border termasuk whitecard. RM17 insurance & RM2 setiap 1 untuk white card, Isi minyak topup full tank RM70 kat BH Petrol & terus masuk que kat Imigresen Malaysia, sesak 1 jam setengah.
-Singgah The Zone cari ATM dan terus ke Imigresen Thai, waktu ni jangan takut pada kenkawan yang bawak kereta terus ja drive seberang ke pekan Danok untuk cari parking. Lajak terus ke Norlaila Tomyam pun boleh lepastu order menu terus hihihi…jangan lupa chop passport lak ya..
-Sesak waktu cuti memang biasa kalau di BKH, jangan panik kalau nak cepat cari pemudahcara, brader settle, bro baik hati atau apa saja hangpa nak label. Letak RM15 setiap passport untuk ‘melicinkan’ urusan passport dan yang pasti tak perlu que. Tapi kalau yang nak que 4 jam silakan.
-Lepas settle chop passport bawak insurance ke kaunter Custom Declaration bawak kereta masuk Thailand. Dia akan print dan kasi satu kertas lepas tu que lagi kat kaunter sebelah untuk chop & sign. Sertakan sekali RM5 dan salinan tu ambil dan simpan rapi sebab nak keluar Malaysia nanti nak kena bagi balik, bukannya simpan buat harta. Denda menanti jika ingkar atau lupa dan kereta anda pasti diharamkan terus dari masuk lagi ke Thailand.
-10:30am Tadaa…urusan dokumen settle dan cari port makan sebelum sambung trip, bawak family ni kena check status kelaparan anak-anak selalu. 380 Baht brunch.
-Beli tourist sim card 350 Baht ada 1GB internet untuk memudahkan GPS waze apa bagai nanti. Kalau ada standalone GPS lagi bagus laa…takyah susah-susah nak internet lagi.
-Tukar duit dengan rate 8.85 kat Danok, sama ja kalau di The Zone tu. Tapi kalau di Aonang rate 8.70 dan kalau guna debit atau credit card exchange rate dalam 8.11…pilih.
-11:00am start trip Danok-Hatyai-Pattalung-Trang-Krabi, aku berhenti sekali sebab drive panas-panas antara jam 12-3 petang ni halwa dia semacam menangkap kat mata…mengantuk sebab belum tidoq semalaman. Adrenaline ketika memandu waktu ni sangat best sebab first time explore.
-Sedap-sedap drive nampak signboard ‘Welcome to Krabi’….hurmm dah sampai 837km tak terasa habaq hang.
-4:30PM @ 3:00PM Local time tiba di Krabi & checkin kat bajet Aonang Guest Home. Dekat dengan pantai jalan kaki 10 minit sampai. RM280 untuk 2 hari.
-9:00PM keluar area Aonang untuk cari pakej 4 island tour dengan Longtail boat…jumpa satu booth dan dapat harga 3000 Baht untuk 6 orang termasuk Park Entry fees. 500 Baht/person include lunch & 1 snorkle point kat Chicken Island. 4 island termasuk Pranang Cave, Tup Island, Chicken Island & Poda Island. Dinner cari pancake Rotee Yamilah yang top tu…
-Rest

TOTAL SPEND : Minyak KL-BKH RM60, Tol RM 63.50 Topup kat BH RM70, Insurance Thai RM17 Passport RM15 x 6 = RM90, Custom Declaration RM5, Tourist Sim RM38, Brunch RM43, Dinner at Aonang RM30 = RM416.00

Day 2 (31st April 2016)-Sunday
(4 ISLAND TOUR)
-9:20am Standby 4 Island Tour pickup kat hotel…Barracudas Tour datang collect termasuk guess dari hotel lain…terus ke port depan Aonang Beach area Merlin statue. Register nama & collect sticker tampal kat baju…tak berguna pun benda tu kejap ja hilang.
-Island tour start gerak naik  boat jam 10:30am, 1st singgah kat Pranang Beach dan kat situ dia kasi masa 1 jam sahaja…ok la atleast sempat anak-anak nak main air, dah tak sabar sangat tu. Aku? Apa lagi cari port nak shoot photo la termasuk cave shrine yang unik penuh dengan statue alat sulit lelaki berkhatan, size macam-macam ada bro. apapun kena hormati sebab aku tengok ramai yang datang menyembah kat situ. Nak tahu? Pi click sini dan bila dah baca baru rasa puas, knowledge is king.
http://www.travelfish.org/sight_profile/thailand/southern_thailand/krabi/railay_beach/1841
-Ada juga rock climbing dan aku pasti ada package tu kalau nak, sempoi juga. Ralat sebab plan awal nak hike ke Railay Viewpoint tapi tak apalah, next time aku datang ambik long tail bayar 50 Baht ke Phranang saja then hike tunggu sunset.
-Tour 2nd ke Tup Island, pulau ni kecik ja sebab kalau air surut boleh bersambung dengan Chicken Island, waktu ni sama macam Phranang dengan ramai orang, panas dan sesak sampai nak park boat pun kena selit rapat…air? Jernih takyah ceritalah biru lagi tu. Kat sini pun sama takleh nak lelama sebab tight untuk cover 4 island yang cuma ada masa 5 jam. 40 minit saja sempat lah nak shoot photo sambal rendam kaki anak-anak.
-Tour bersambung ke Chicken Island & Snorkle area situ, tak berbaloi pun kalau nak layan coral sebab kat Tioman lagi awesome kut kalau nak banding sini, beza dia air tu cristal clear sangat tapi kalau coral dia kalah. Tak tahu la kalau ada tempat lain yang lagi best sekitar krabi ni. Share please
-Setengah jam masa untuk snorkel, ikan pun takat jenis hijau belang hitam tu apa jenis tah. Nemo tak nampak langsung.
-Last island singgah kat Poda, sini ada 2 jam sebabnya nak lunch sekali termasuk main pantai. Waktu ni aku dah burn habis tapi still ada manis-manis lagi.
-Tepat jam 3:00PM tour boat gerak ke Aonang…tamat
-Balik hotel & Rest.
-8:00PM gerak ke pekan Krabi nak gi Night Market, drive hampir 30 minit. Pusing-pusing cari Takoyaki, Ice blended, Pulut Ayam untuk dinner. Sempat singgah kat Crab Statue untuk bergambar.
-11:00PM Dinner kat Aonang Rohanee Seafood 760 Baht.
-12:00PM Rest

TOTAL SPEND : Package 4 Island Barracudas RM341, Dinner RM30, Dinner RM86 = RM457

Day 3 (1st May 2016)-Monday
(AONANG-PREMIUM OUTLET-EMERALD POOL-HATYAI) -360KM TOTAL
-10:30AM Checkout hotel & gi breakfast kat Pancake Rotee Yamillah, ngam-ngam baru nak buka so order memacam pancake untuk brunch sesiap. Sebab harini plan nak ke Emerald Pool dan turun terus ke Hatyai.
-On the way singgah kat Premium Outlet, shopping baju untuk Aryisha, Athif & Aufa…sebab cash dah low aku terpaksa guna debit card so charge 1200 Baht.
-Aku pun terjebak beli juga tapi murah ja lah dalam 450 Baht selepas diskaun 70%…puas hati.
-Isi minyak thai buat pertama kali kat Shell 560 Baht dengan rate 35.060/L untuk minyak GSH91…Nampak tu bukan 95 tau…mampus harga minyak siam ni boleh bankrupt aku huhu.
-3:00PM arrived Emerald Pool dan berjalan masuk ke dalam sejauh 2.5km macam tu…entrance fee 200 Baht/person Total 700 Baht. Sayang masa ni Blue Pool tutup so aku sempat hanya ke Emerald lepastu tak bajet nak mandi, memang dah agak manusia memang ramai.
-5:30PM Exit terus gerak drive ke Hatyai…ada satu bro dari KL drive Honda CRV tetiba berhenti sebelah tanya jalan shortcut dan nak follow aku ke Hatyai…aku iyakan saja sebab katanya dia rasa jauh sangat masa nak ke Krabi semalam. Sampai junction Patthalung aku stop dan sempat berborak..bagitau dengan dia jalan ni terus ke Hatyai sebab aku nak kena berhenti R&R dulu anak-anak semua memasing dah ‘full tank’.
-9:30PM sampai Hatyai singgah di Kelantan Restaurant bebetul dekat Lee Gardens…rasa? AAA 560 Baht.
-Bawa anak-anak layan Gajah sambil hulurkan tebu dekat area Lee Gardens 100 Baht. Dan yang paling best lepas check in Florida Hotel 1000 Baht terus ke port massage, amik package Foot Massage setengah jam 200 Baht. Kalau ikutkan sejam tapi dah lewat kedai nak tutup dah.
-2:00AM Rest

TOTAL SPEND : Premium Outlet RM186, Minyak Thai RM63, Emerald Pool RM80, Dinner RM63, Tebu Gajah Rm11, Florida Hotel 1 night RM113, Foot Massage RM22 = RM538

Day 4 (2nd May 2016)-Tuesday
(HATYAI-PADANG BESAR-KANGAR-KODIANG-MEGAT DEWA-KUALA KEDAH-K.L) –602KM TOTAL
-9:45AM Checkout Florida pegi breakfast & terus jenjalan kat Santisuk Market, macam-macam gajet ada. Tak beli apa sangat pun sebab ekonomi dah tak mengizinkan.
-12:00PM get ready nak balik dan masa ni minyak pun tak sempat dah nak lepas border Padang Besar so terpaksa isi lagi 600 baht. Drive 45 minit ke border PB.
-1:00PM chop passport & serah Custom Declaration kat border so wehuuu aku selamat kembali ke bumi Malaysia. Singgah lagi kat Padang Besar untuk tengok-tengok dan jamu mata…On the way balik aku lalu Kangar dan Kodiang…singgah lunch sebab dah lapar sangat sambal pekena nasi kuning lauk sotong.
-5:00PM Singgah kampung ziarah Abang…tak lama cuma 2 jam sebab terpaksa gerak ke K.L, esoknya dah nak kerja sempat bercerita sikit sebanyak bersama. Laluan kalini aku ikut Kuala Jerlun nak tunjuk pada anak-anak view sawah padi kat kampung tu.
-7:00PM berhenti nak pekena Laksa Teluk Kechai…yang tak bestnya kuah dah pekat macam dulu apa pun layankan aja lah…dah datang.
-8:00PM masuk highway maka ada lagi 5-6 jam perjalanan aku sebelum sampai K.L
-2:00AM selamat sampai Alhamdulillah maka selesai sudah roadtrip aku kalini…lama dah merancang cuma baru berkesempatan nak jengah.
SEKIAN.

TOTAL SPEND : Minyak Thai Shell RM68, Minyak Petronas PB RM68, Lunch Kodiang RM35, Laksa Teluk Kechai RM32, Tol AOR-KL RM 63.50 = RM203

OWN_0138

 

OWN_0205

OWN_0199

OWN_0190

OWN_0187

OWN_0180

OWN_0175

OWN_0156

OWN_0228

OWN_0226

OWN_0213

OWN_0209

OWN_0207

OWN_0918

OWN_0901

OWN_0876

OWN_0867

OWN_0864

OWN_0844

OWN_0828

OWN_0808

OWN_0804

OWN_0781

OWN_0774

OWN_0735

OWN_0729

OWN_0716

OWN_0713

OWN_0703

OWN_0701

OWN_0693

OWN_0685

OWN_0662

OWN_0655

OWN_0653

OWN_0633

OWN_0591

OWN_0559

OWN_0538

OWN_0531

OWN_0522

OWN_0517

OWN_0509

OWN_0502

OWN_0497

OWN_0493

OWN_0484

OWN_0478

OWN_0477

OWN_0474

OWN_0454

OWN_0453

OWN_0431

OWN_0417

OWN_0399

OWN_0395

OWN_0393

OWN_0391

OWN_0390

OWN_0378

OWN_0366

OWN_0363

OWN_0358

OWN_0355

OWN_0353 OWN_0332

OWN_0329

OWN_0328

OWN_0323

OWN_0318

OWN_0317

OWN_0300

OWN_0266

OWN_0243

OWN_0235

h1

Photos – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

June 17, 2015

Salam,

Nak share koleksi photo jelajah Gunung Tahan & Air Terjun 4 Steps Febuari lalu yang dah sekian lama tertangguh…sebab banyak sangat nak uploadnya…aku jadi keras sikit nak up, so kali ni berjaya juga akhirnya…Ramadhan bermula esok dan kesempatan ini aku nak ucap Selamat Berpuasa semoga ibadah kita diterima sehabis-habisnya…amin.

“Welcome to the best day of my life”-o.w.n

OWN_3130

OWN_3238

OWN_3236

OWN_3233

OWN_3231

OWN_3225

OWN_3205

OWN_3212

OWN_3184

OWN_3073

OWN_3071

OWN_3069

OWN_3068

OWN_3067

OWN_3066

OWN_3065

OWN_3060

OWN_3058

OWN_3056

OWN_3054

OWN_3053

OWN_3052

OWN_3049

OWN_3048

OWN_3047

OWN_3046

OWN_3044

OWN_3043

OWN_3042

OWN_3039

OWN_3037

OWN_3035

OWN_3034

OWN_3032

OWN_3029

OWN_3028

OWN_3026

OWN_3025

OWN_3020

OWN_3019

OWN_3017

OWN_3016

OWN_3013

OWN_3012

OWN_3009

OWN_3008

OWN_3007

OWN_3004

OWN_3002

OWN_2999

OWN_2995

OWN_2992

OWN_2990

OWN_2989

OWN_2988

OWN_2974

OWN_2973

OWN_2970

OWN_2967

OWN_2963

OWN_2960

OWN_2959

OWN_2958

OWN_2957

OWN_2955

OWN_2954

OWN_2953

OWN_2951

OWN_2950

OWN_2947 OWN_2944 OWN_2942

OWN_2940

OWN_2938

OWN_2937

OWN_2936

OWN_2935

OWN_2933

OWN_2932

OWN_2928

OWN_2926

OWN_2925

OWN_2922

OWN_2921

OWN_2916

OWN_2915

OWN_2913

OWN_2911

OWN_2909

OWN_2908

OWN_2906

OWN_2903

OWN_2902

OWN_2900

OWN_2898

OWN_2895

OWN_2893

OWN_2891

OWN_2889

OWN_2888

OWN_2883

OWN_2879

OWN_2875

OWN_2873

OWN_2867

OWN_2857

OWN_2854

OWN_2850

OWN_2849

OWN_2846

OWN_2841

OWN_2839

OWN_2814

OWN_2776

OWN_2774

OWN_2772

OWN_2770

OWN_2769

OWN_2765

OWN_2759

OWN_2757

OWN_2756

OWN_2754

OWN_2752

OWN_2748

OWN_2746

OWN_2743

OWN_2738

OWN_2706

OWN_2698

OWN_2642

OWN_2622

OWN_2612

OWN_2533

OWN_2487

OWN_2470

OWN_2466

OWN_2463

OWN_2462

OWN_2459

OWN_2444

OWN_2430

OWN_2426

OWN_2425

OWN_2423

OWN_2380

OWN_2328

OWN_2242

OWN_2217

OWN_2214

OWN_2213

OWN_2207

OWN_2203

OWN_2200

OWN_2198

OWN_2197

OWN_2190

OWN_2169

OWN_2164

OWN_2116

OWN_2108

OWN_2105

OWN_2090

OWN_2037

OWN_2036

OWN_2030

OWN_2026

OWN_2025

OWN_2017

OWN_2006

OWN_2003

OWN_1997

OWN_1992

OWN_1986

OWN_1980

OWN_1976

OWN_1958

OWN_1946

OWN_1936

OWN_1935

OWN_1905

OWN_1872

OWN_1857

h1

Vlog – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

March 11, 2015

Salam,

Sebelum aku cerita bergambar mengenai siri adventure aku yang lain termasuk EBC yang belum habis-habis, aku attachkan di sini vlog ekspedisi 9 hari 5 malam menjelajah Puncak Tahan & menyusuri Sungai Tahan sehingga ke Air Terjun 4 Tingkat a.k.a 4 Steps Waterfall…Tak mudah & tak semudah disangka, bermacam halangan namun kami menempuhnya dengan sabar dan selamat sepanjang 9 hari tersebut…trip kelolaan Nature Explore diketuai Abang Sham & Kak Syida antara yang pertama & kini terciptalah memori baru buat kami…terima kasih jom kita layan vlog aku ni…

Info Trip :

“GUNUNG TAHAN & 4 STEPS WATERFALL”

-via Merapoh-Puncak Tahan-4 Steps Waterfall-Kuala Tahan [13-22hb. Febuari 2015]

-26 orang line up super power ultraman & ultragirl termasuk 2 guide
-9 hari 8 malam ekspedisi
-Jarak melebihi 110km
-Jam trek melebihi 72 jam
-Superb view
-Priceless experience
-Thousand of photos
Ekpedisi ‘of the year’ aku untuk tahun 2015, Jumpa kawan baru, pengalaman baru, pembelajaran baru dalam dunia pergunungan…terima kasih kawan-kawan yang memberikan dorongan.

Info & fakta pasal trip air terjun 4 steps:

1. tinggi melepasi 1000++meter dari aras laut…kalau dari kolam ke puncak anggaran aku ialah setinggi bangunan 30 tingkat.
2. perlu melintasi sungai bermacam kedalaman & arus sebanyak 42 kali pergi dan balik tidak termasuk dari kem teku ke kuala tahan sebanyak 8 kali.
3. dari kem teku dan balik semula mengambil masa 3 hari.
4. pesta pacat satu badan tidak termasuk tempat sulit.
5. terkena kepala air semasa on the way crossing terakhir turun ke camp site, sebelah malam o.t pulak tu.
6. semasa turun & o.t 5 orang terakhir iaitu, abg sham, azam, big, uncle bear & lisa mengalami detik cemas off track disebabkan paras air sungai tinggi.
7. camp site rebah disebabkan hujan hari kedua….untuk rekod tiada hujan sepanjang 9 hari trek kecuali semasa turun dari 4 steps.
8. kami adalah group pertama dalam rekod trek naik ke 4 steps dari merapoh-puncak tahan-4 steps-kuala tahan.
9. trip ke 4 steps adalah kategori rintis sebab trek lama sedikit lost disebabkan tumbuhan baru & balak tumbang selain hakisan.
10. boleh dikategorikan sebagai the lost world of tahan & purely animal kingdom kerana setiap 1-2 ratus meter akan ada tapak & najis gajah on trek.
11. ini yang tak boleh blah…’kami sudah ke 4 steps, anda bila lagii?’

 

h1

Nepal…Renewing my soul.

November 29, 2014

Salam,

Mengeluh panjang sebelum aku start menulis…tarik nafas dan hembus kembali seketika sunyi, kerana sedang ada ketenangan dan harmoni dalam diri diwaktu ni. mood nak bercerita, berkongsi dengan semua termasuk dengan diri aku sendiri.

Aku trip plan ke EBC ni adalah setahun yang lalu selepas aku balik dari trek Annapurna Base Camp, Ogos 2013. Rindu sangat nak berkelana di sekeliling gunung-ganang snowcapped ni. Tak puas dengan kesejukkan malam, tak puas melenguhkan kaki, menyakitkan bahu menggalas beban…Rasa ingin tahu menerobos dalam diri, berkeinginan sangat untuk repeat kali kedua sebab setiap waktu dan ketika, aku rasa semacam gunung tu asyik memangil-manggil seakan ada satu suara halus terngiang-ngiang ditelinga dan minda…iskhh macam serram pulak kan?…dasyat pulak. Bila kau cakap pasal keindahan ni susah nak ditranslatekan dengan kata-kata atau tulisan tapi sedikit sebanyak aku dapat rasakan hampa semua faham apa yang aku cuba terangkan…buruk baik cara tulisan aku tak peduli, asal sampai…paham ka dak ni? maaf aku orang Kedah so kena terima bahasa rojak akulah.

First day booking tiket, once confirmed return flight KL-KTM-KL aku tak terbayang apa-apa pun lagi sebab masih jauh trip aku berbulan-bulan lamanya. Cara orang tak berduit trip memang macam tu dapat tiket murah awal-awal, lepas tu belakang kira apa nak jadi. Kau plan la macam mana pun sampai la kau punya savings…nak tau time bila aku gabra adalah sebulan sebelum tu. Mula la mengimbas kenangan trip sebelum tu, google gambar, google route, google map, cari .KML file untuk save dalam suunto, cari isu-isu terkini di Nepal dan sebagainya. Maka pilihan route trekking aku tak lain adalah Annapurna Circuit…apa Annapurna lagi? macam tak best saja haritu dah Annapurna kalini pun Annapurna…typical. Ok tak apa try pula bayangkan EBC?…terus pikir gila lah EBC tu mahal kut flight KTM-LUKLA return seriban lebih kau tahu…Ok skip lagi try Manaslu..Manaslu pulak banyak hal sebab restrict region kalau nak masuk kena guna guide paling sikit sorang kena partner.

Sama kes macam Langtang, pun kena guna guide ko takleh nak serbu sorang-sorang…apa cerita? aku nak buat sorang iaitu trek solo takmau hired apa-apa tak kira guide atau porter dah nama pun apply Green Card..untuk info trekking kat Nepal kena ada salah satu kad iaitu Green & Blue..Green tu untuk indiependent trekker manakala Blue untuk grouping trekker yang datang samada sorang dengan guide ataupun dengan kengkawan bersama guide…lagi satu harga kedua kad tu tak sama, Green card lagi mahal, double harga Blue…Ok tak apa, sebab dah rules macam tu kena la ikut, kau siapa nak bangkang kan.

Seminggu lagi trip aku dah gabra, trek mana nak redah pun masih belum ada final decision, so dengan ikhtiar mencari duit lebih untuk tix mountain fly aku telah nampak tercapai bayang-bayang EBC telah kelihatan di mana dah start request kenalan di Kathmandu juga seorang guide iaitu Saligram Aryal untuk booking ticket KTM-LUKLA return aku dengan segera.

And here i go again…EBC aku datang!

OWN_7957

OWN_7983

OWN_7987

OWN_7992

OWN_7995

OWN_8033

OWN_8043

OWN_8060

OWN_8085

OWN_8099

OWN_8109

OWN_8114

OWN_8119

OWN_8136

OWN_8298

OWN_8338

OWN_8343

OWN_8352

OWN_8360

OWN_8394

OWN_8400

OWN_8404

OWN_8405

OWN_8441

OWN_8446

OWN_8448

OWN_8462

OWN_8464

OWN_8467

OWN_8477

OWN_8483

OWN_8501

OWN_8515

OWN_8516

OWN_8518

OWN_8532

OWN_8537

OWN_8538

OWN_8539

OWN_8541

OWN_8543

OWN_8544

OWN_8545

OWN_8550

OWN_8553

OWN_8597

OWN_8631

OWN_8633

OWN_8639

OWN_8738

OWN_8739

OWN_8776

OWN_8786

OWN_8787

OWN_8864

OWN_8904

OWN_8914

OWN_9017

OWN_9024

OWN_9028

OWN_9139

OWN_9146

OWN_9154

OWN_9162

OWN_9165

OWN_9178

OWN_9240

OWN_9243

OWN_9254

OWN_9317

OWN_9578

OWN_9589

OWN_9592

OWN_9739

OWN_9533

h1

Log off PC, Tolong bawa aku ke Hutan…Kuala Tahan, Taman Negara.

September 4, 2014

Salam,

Minggu lepas aku buat trip mengejut ke Taman Negara…tujuannya nak expose family aku dengan adventurous thingy ni…nak harapkan dorang bergerak atau bagi idea nak buat semua tu susah la gayanya. Jadi aku decide kami sekeluarga menerjah ke Kuala Tahan memandu sendiri. Tapi sebab utama juga nak ke sana ialah wife dah tanya ‘cuti 3 harini kita tak ke mana-mana ker?’…tanya pun dah hari Ahad pagi, jadi ada dua hari lagi apa nak dibuat?…bukak pc online sikit so terlintas di kepala Taman Negara…aku servey route, kos, dan lain-lain hal jadi aku sebagai leader decide ini pilihan utama…berkemas dan terus bergerak tepat jam 3 petang.

Sambungan cerita kemudian nanti, gambar dulu lah. haha 🙂Maps OWN_5734 OWN_5739 OWN_5742 OWN_5743 OWN_5744 OWN_5764 OWN_5766 OWN_5773 OWN_5779 OWN_5785 OWN_5795 OWN_5810 OWN_5820 OWN_5826 OWN_5838 OWN_5843 OWN_5868 OWN_5871 OWN_5877 OWN_5880 OWN_5888 OWN_5889 OWN_5893 OWN_5894 OWN_5896 OWN_5897 OWN_5903 OWN_5914 OWN_5918 OWN_5919 OWN_5922 OWN_5924 OWN_5931 OWN_5933 OWN_5941 OWN_5945 OWN_5955 OWN_5970 OWN_5972 OWN_5978 OWN_5987 OWN_5989 OWN_5990 OWN_5995 OWN_5998 OWN_5999 OWN_6002 OWN_6008 OWN_6009 OWN_6026

h1

VLOG ANNAPURNA BASE CAMP 2013 -PART 1

June 10, 2014

Full version Part 1 vlog aku yang dah lama up di youtube tapi terlupa untuk share di blog…layan dulu kalau yang masih belum sementara aku menyiapkan catatan perjalanan trekking ke Gunung Mahameru, puncak tertinggi Tanah Jawa.

 

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world