Posts Tagged ‘Hiking’

h1

Photos – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

June 17, 2015

Salam,

Nak share koleksi photo jelajah Gunung Tahan & Air Terjun 4 Steps Febuari lalu yang dah sekian lama tertangguh…sebab banyak sangat nak uploadnya…aku jadi keras sikit nak up, so kali ni berjaya juga akhirnya…Ramadhan bermula esok dan kesempatan ini aku nak ucap Selamat Berpuasa semoga ibadah kita diterima sehabis-habisnya…amin.

“Welcome to the best day of my life”-o.w.n

OWN_3130

OWN_3238

OWN_3236

OWN_3233

OWN_3231

OWN_3225

OWN_3205

OWN_3212

OWN_3184

OWN_3073

OWN_3071

OWN_3069

OWN_3068

OWN_3067

OWN_3066

OWN_3065

OWN_3060

OWN_3058

OWN_3056

OWN_3054

OWN_3053

OWN_3052

OWN_3049

OWN_3048

OWN_3047

OWN_3046

OWN_3044

OWN_3043

OWN_3042

OWN_3039

OWN_3037

OWN_3035

OWN_3034

OWN_3032

OWN_3029

OWN_3028

OWN_3026

OWN_3025

OWN_3020

OWN_3019

OWN_3017

OWN_3016

OWN_3013

OWN_3012

OWN_3009

OWN_3008

OWN_3007

OWN_3004

OWN_3002

OWN_2999

OWN_2995

OWN_2992

OWN_2990

OWN_2989

OWN_2988

OWN_2974

OWN_2973

OWN_2970

OWN_2967

OWN_2963

OWN_2960

OWN_2959

OWN_2958

OWN_2957

OWN_2955

OWN_2954

OWN_2953

OWN_2951

OWN_2950

OWN_2947 OWN_2944 OWN_2942

OWN_2940

OWN_2938

OWN_2937

OWN_2936

OWN_2935

OWN_2933

OWN_2932

OWN_2928

OWN_2926

OWN_2925

OWN_2922

OWN_2921

OWN_2916

OWN_2915

OWN_2913

OWN_2911

OWN_2909

OWN_2908

OWN_2906

OWN_2903

OWN_2902

OWN_2900

OWN_2898

OWN_2895

OWN_2893

OWN_2891

OWN_2889

OWN_2888

OWN_2883

OWN_2879

OWN_2875

OWN_2873

OWN_2867

OWN_2857

OWN_2854

OWN_2850

OWN_2849

OWN_2846

OWN_2841

OWN_2839

OWN_2814

OWN_2776

OWN_2774

OWN_2772

OWN_2770

OWN_2769

OWN_2765

OWN_2759

OWN_2757

OWN_2756

OWN_2754

OWN_2752

OWN_2748

OWN_2746

OWN_2743

OWN_2738

OWN_2706

OWN_2698

OWN_2642

OWN_2622

OWN_2612

OWN_2533

OWN_2487

OWN_2470

OWN_2466

OWN_2463

OWN_2462

OWN_2459

OWN_2444

OWN_2430

OWN_2426

OWN_2425

OWN_2423

OWN_2380

OWN_2328

OWN_2242

OWN_2217

OWN_2214

OWN_2213

OWN_2207

OWN_2203

OWN_2200

OWN_2198

OWN_2197

OWN_2190

OWN_2169

OWN_2164

OWN_2116

OWN_2108

OWN_2105

OWN_2090

OWN_2037

OWN_2036

OWN_2030

OWN_2026

OWN_2025

OWN_2017

OWN_2006

OWN_2003

OWN_1997

OWN_1992

OWN_1986

OWN_1980

OWN_1976

OWN_1958

OWN_1946

OWN_1936

OWN_1935

OWN_1905

OWN_1872

OWN_1857

Advertisements
h1

Vlog – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

March 11, 2015

Salam,

Sebelum aku cerita bergambar mengenai siri adventure aku yang lain termasuk EBC yang belum habis-habis, aku attachkan di sini vlog ekspedisi 9 hari 5 malam menjelajah Puncak Tahan & menyusuri Sungai Tahan sehingga ke Air Terjun 4 Tingkat a.k.a 4 Steps Waterfall…Tak mudah & tak semudah disangka, bermacam halangan namun kami menempuhnya dengan sabar dan selamat sepanjang 9 hari tersebut…trip kelolaan Nature Explore diketuai Abang Sham & Kak Syida antara yang pertama & kini terciptalah memori baru buat kami…terima kasih jom kita layan vlog aku ni…

Info Trip :

“GUNUNG TAHAN & 4 STEPS WATERFALL”

-via Merapoh-Puncak Tahan-4 Steps Waterfall-Kuala Tahan [13-22hb. Febuari 2015]

-26 orang line up super power ultraman & ultragirl termasuk 2 guide
-9 hari 8 malam ekspedisi
-Jarak melebihi 110km
-Jam trek melebihi 72 jam
-Superb view
-Priceless experience
-Thousand of photos
Ekpedisi ‘of the year’ aku untuk tahun 2015, Jumpa kawan baru, pengalaman baru, pembelajaran baru dalam dunia pergunungan…terima kasih kawan-kawan yang memberikan dorongan.

Info & fakta pasal trip air terjun 4 steps:

1. tinggi melepasi 1000++meter dari aras laut…kalau dari kolam ke puncak anggaran aku ialah setinggi bangunan 30 tingkat.
2. perlu melintasi sungai bermacam kedalaman & arus sebanyak 42 kali pergi dan balik tidak termasuk dari kem teku ke kuala tahan sebanyak 8 kali.
3. dari kem teku dan balik semula mengambil masa 3 hari.
4. pesta pacat satu badan tidak termasuk tempat sulit.
5. terkena kepala air semasa on the way crossing terakhir turun ke camp site, sebelah malam o.t pulak tu.
6. semasa turun & o.t 5 orang terakhir iaitu, abg sham, azam, big, uncle bear & lisa mengalami detik cemas off track disebabkan paras air sungai tinggi.
7. camp site rebah disebabkan hujan hari kedua….untuk rekod tiada hujan sepanjang 9 hari trek kecuali semasa turun dari 4 steps.
8. kami adalah group pertama dalam rekod trek naik ke 4 steps dari merapoh-puncak tahan-4 steps-kuala tahan.
9. trip ke 4 steps adalah kategori rintis sebab trek lama sedikit lost disebabkan tumbuhan baru & balak tumbang selain hakisan.
10. boleh dikategorikan sebagai the lost world of tahan & purely animal kingdom kerana setiap 1-2 ratus meter akan ada tapak & najis gajah on trek.
11. ini yang tak boleh blah…’kami sudah ke 4 steps, anda bila lagii?’

 

h1

VLOG ANNAPURNA BASE CAMP 2013 -PART 1

June 10, 2014

Full version Part 1 vlog aku yang dah lama up di youtube tapi terlupa untuk share di blog…layan dulu kalau yang masih belum sementara aku menyiapkan catatan perjalanan trekking ke Gunung Mahameru, puncak tertinggi Tanah Jawa.

 

h1

VLOG – ANNAPURNA BASE CAMP 2013 -PART 1 Teaser

March 13, 2014

Salam,

Baru berkesempatan minggu lepas menyiapkan vlog part 1 untuk versi video…kalau ada kekurangan harap dimaafi…(*edited : sebenarnya ini adalah teaser)

h1

Solo trek Annapurna Base Camp, Nepal -Day 1

September 10, 2013

Salam, 8-10 August 2013 Hari yang dinanti dah tiba, bermulanya penantian 10 bulan aku sejak membeli tiket flight ke Kathmandu…Annapurna Base Camp tunggu aku datang. Orang sibuk-sibuk persediaan hari raya aku persediaan nak ke ABC naik gunung nak tengok indahnya ciptaan…oh tak mengapa lagipun hari raya ke-3 baru flight depart jadi hari raya pertama aku beraya saja di K.L solat hari raya pun dekat dengan surau dirumah itupun penuh dan meriah…Harini aku menghabiskan masa bersama anak-anak dan isteri serta melawat kubur arwah ibu di Taman Selaseh Batu Cave…oleh kerana trip aku bermula hari raya ke-3 jadi sempatlah kami berhari raya bersama di KL ni…terima kasih buat mereka kerana pada awalnya aku suruh dorang balik ke kg. sebelum hari raya lagi tetapi mengambil keputusan untuk pulang pada hari raya ke-2…Selepas ke airport aku singgah di Sportdirect Subang Jaya untuk melihat sedikit keperluan yang dirasakan perlu mengikut list yang dah aku buat…beli 1-2 barang termasuk bag karrimor day pack satu then balik rumah. Masa nak packing macam-macam serabut timbul sebab masih ada list yang belum dibeli..jadi kalau aku pack ikut suka hati takut nanti ada yang terlebih dan takut juga ada yang terkurang…setelah diteliti dan keputusan akhir dibuat maka siaplah aku pack termasuk gajet-gajet termasuk slr aku dan yang lain seperti dry food yang aku bawak sebagai bekal…acewah dry food padahal rendang daging…kahkahkah

Oleh kerana flight aku pada jam 7:45pagi pada 10-August maka hari raya ke-2 aku harus terus bergerak ke lcct. sekitar jam 9 malam aku ke lrt Setiawangsa menuju ke KL Sentral dan seterusnya menaiki bus ke lcct…tengah malam aku tiba di lcct dan sementara menunggu kaunter luggage checkin dibuka, seperti biasa kalau backpacking ni apalagi nak dibuat kalau di airport kan…mesti tidur dulu lah sebab masih ada 4-5 jam untuk masuk ke departure hall tu…jam 4 aku terjaga dan terus ke checkin kaunter, kat situ aku tengok ramai muka-muka nepalese tengah checkin luggage besar-besar punya nak dibandingkan aku…balik kampung cuti 2-3 bulan la tu standard bagi nepalese ataupun bangladesh…kerja 2-3 tahun balik kampung 2-3 bulan… Selesai checkin, imigresen dan sekuriti, aku masuk ke balai berlepas, tepat jam 7:45 flight depart, seat aku memang di depan sekali dan aku dah beli dekat dengan tingkap sebelah kanan mana tahu nak dapatkan view everest sekiranya sampai di Kathmandu nanti…alhamdulillah walau sikit mendung everest tetap kelihatan puncaknya cumanya slr aku paling jauh pun 50mm sahaja so tak seperti yang dijangka sangatlah viewnya…Subhanallah ini kali pertama aku melihat puncak Everest didepan mata yang pada aku tak pernah ku angankan sebelum ini kini menjadi kenyataan dalam sekelip mata…tak henti-henti aku memandang di luar tingkap bagaikan rusa masuk kampung…

'menulis sedikit log'

‘menulis sedikit log’

'pertama kali melihat everest...aku terpinga-pinga'

‘pertama kali melihat everest…aku terpinga-pinga’

'view dari tingkap airasia X D7'

‘view dari tingkap airasia X D7’

'lagi view menghijau kathmandu ketika flight approaching airport'

‘lagi view menghijau kathmandu ketika flight approaching airport’

'menghijau, aku sukakan suasana begini'

‘menghijau, aku sukakan suasana begini’

Dan sekarang…aku di Tribhuvan International Airport (KTM) Kathmanduu memijak buminya buat pertama kali, menyedut udara nyaman setelah pintu flight dibuka…terima kasih tuhan perjalanan aku sampai dengan selamat…bermulalah siri adventure aku di sini. Sebelum tu aku kena menghadap imigresen nepal dulu dan apa yang hampa agak?…dia tegur aku punya janggut nice katanya dalam bahasa nepal ‘bokedari’..lagi satu bila dia tengok passport aku dari Malaysia dia tanya dari mana kat Malaysia…aik ada problem kah?…bukan, katanya dia suka dan nak pi satu hari nanti ke Malaysia…ohh macam tu aku pulak sedikit cuak sebab banyak sangat tanya awalnya…selesai cop aku ke tempat luggage tetapi perit sikit menunggu punya la lama dekat sejam nak dapat bag yang kecik tu pun…yang banyak keluar luggage besar-besar tu dulu…sabar jer lah. sekali lagi bag aku di scan untuk keluar ke balai ketibaan, so dalam melangkah tu ada ternampak money changer, jadi aku tukar dulu rm1000 bersamaan 29000rupees…simpan dan pecahkan beberapa bahagian sumbat dalam bag, poket dan wallet aku keluar mencari teksi yang memang aku dah agak tambang ke Thamel antara 300-500rupees. aku lupa yang masa booking hotel Madhuban ada buat request free pickup dari pihak hotel so aku terus ambik teksi dengan charge yang aku offer kat driver tu 400rupees…setelah mengikut driver tu aku ternampak lagi signboard nama aku besar terpampang dipegang oleh seorang nepalese…rupanya dari hotel Madhuban memang dia datang untuk pickup aku…so aku cakap sorry je la kat driver sorang lagi…huhuhu mulanya ingat dah untung free pickup last last kena getah gak pandai mintak tip so disebabkan aku tak ada duit kecik aku serah la jugak rm10 = 290rupees untuk si driver tu…ok la sep 100rupees dari awal tadi.

'ncell mengalukan kedatangan aku'

‘ncell mengalukan kedatangan aku’

'madhuban guest house roof top'

‘madhuban guest house roof top’

'dari jendela tempat bermalam hari pertama aku di madhuban'

‘dari jendela tempat bermalam hari pertama aku di madhuban’

'view dari rooftop'

‘view dari rooftop’

Terus aku dibawa ke Madhuban dan dalam perjalanan aku dapat expect yang macam-macam lagi perkara menarik akan aku saksikan dalam tempoh dua minggu aku kat sini..tak sabar sangat rasanya nak explore Kathmandu…perjalanan dari airport hanya mengambil masa 20 minit dan dalam waktu tu aku melihat keunikan daylife orang-orang nepal apa yang mereka buat. ada yang berniaga ada yang ke sana kemari dan ada yang melepak melihat kelakuan masing-masing…kebanyakkan berniaga seperti buah-buahan dan pakaian-pakaian keperluan harian. Dah sampai hotel terus badan automatik jadi letih…chehhh nak travel tapi letih kau bukan selalu macam ni setahun sekali dua kali belum tentu…so aku ambik masa ambik angin hembus dalam-dalam keluarkan barang keperluan nak mandi apa semua dulu. dalam pada itu aku kena belek dulu map sempoi yang aku print masa kat k.l…ikutkan tak boleh pakai langsung memang kena beli yang besar gedabak punya tu barulah luas pemandangan…so selepas 2 jam aku kat bilik, mandi dan makan biskut melapik perut aku keluar membawa slr aku meronda sekitar thamel. turun saja bawah dah wow-wow sana sini melihat kedai-kedai barangan outdoor dan kain-kain bewarna warni kat situ..apalagi snap mesti mau snap.

Dalam keasyikkan melangkah melihat kedai outdoor sekitar thamel aku disapa oleh seorang nepalese, bertanyakan aku dengan jawapan dari malaysia dengan selamba dia mengikut aku sambil berbual-bual menanyakan aku ingin ke mana dan berapa lama di kathmandu…mulanya aku macam malas nak layan sebab aku tak selesa kalau orang dok banyak tanya ni terutama bila tengah sedap-sedap sight seing…melalui pembacaan aku sebelum ke nepal aku dapat tahu yang orang nepal memang peramah dan dengan cara itu mereka beramah mesra dengan tourist…aku cuba untuk berbual dan dalam masa yang sama menanyakan kedai yang murah untuk dapatkan equipment untuk trekking…tanpa membuang masa dia menunjukkan aku sebuah kedai so dari situ aku mula mengenal dan beramah mesra dengan orang-orang nepal…dia memang kenal pun dengan peniaga-peniaga sekitar thamel dan memang kalau tiada kerja dia akan jalan-jalan di situ sambil memberikan panduan kepada tourist yang datang.

Terjebak aku membeli barangan termasuk trekking pole, boot merrel, trouser lightweight mammut, thermal shirt, thermal jacket & sleeping bag -5 degrees the north face, rain jacket dan juga snow cap untuk tahan sejuk ketika di abc nanti…free owner kedai kasi 2 pasang stoking the north face untuk aku…total barangan hampir rm500 jugak la dan memang dah dalam bajet aku tu. ikutkan nak bawah rm400 tapi terpaksa juga beli boot merrel tu sebab aku tak bawak cascadia brooks aku tu…tak apa lah asalkan berguna dan memang terbukti selesa.

Dah berejam aku kat kedai outdoor tu so hari pun dah nak malam aku lapar semua dah ada ni…bergegas balik ke hotel sebab nak tido sebelum bersedia untuk memulakan sesi menguruskan permit trekking kat NTB esok hari…harini cukuplah dulu apa yang aku buat dan berhabis duit…

bersambung Part 2..

Salam,

h1

Persediaan & Tips Trekking Annapurna Sanctuary a.k.a ABC

July 27, 2013

Salam,

Tinggal 15 hari lagi trip solo ke Nepal akan tiba…persediaan dokumen perjalanan serta hal berkaitan sedikit demi sedikit berjalan lancar sepertimana yang aku rancang, rasa berdebar dan risau pun ada nak ke Nepal ni, dah la secara solo dah tu pulak nak pergi trekking lagi tu…bukan calang-calang tempat Annapurna Base Camp…fiiiuuuuh!

Bulan August adalah musim monsoon di Nepal dan ketika ini kebanyakkan trekkers agak kurang kerana mengikut kebiasaan peak season adalah antara november-december dan jugak mac-may yang mana waktu ini kawasan sekitar tempat trekking samada ABC, Lantang, ataupun EBC mempunyai langit yang sangat cerah dan kebiruan..dah nasib aku dapat tiket murah AA diwaktu monsoon apapun masih boleh trek cuma ianya bergantung pada nasib dan aku pernah tengok video dari youtube ada juga orang yang trek diwaktu monsoon dan view tidak menghampakan…jadi apa salahnya aku mencuba cuma persediaan trek ketika hujan sangat penting jugak tu..

Untuk setiap travel aku ke mana saja semua aku lakukan sendiri bak kata orang putih, I am independent traveler…padahal bukan nya ada duit sangat nak berpakej-pakej jadi tourist dan aku bukan dalam golongan tu…dengan cara ini lah aku nak jimat kan duit selagi boleh…antara bahan rujukan aku termasuklah bacaan dari blog dan jugak dari buku lonely planet…itupun download saja .pdf format tak mampu nak beli buku original yang beratus harga tu. maklumat dari lonely planet memang memuaskan hati aku bermula dari sampai airport sehinggalah cadangan aktiviti-aktiviti mengikut kemahuan kita. Semuanya aku kena buat sendiri dari A sampai Z…penat pun ada best pun ada.

Study lonely planet Nepal punya magazine, download pdf dari internet jimat $$$

Study lonely planet Nepal punya magazine, download pdf dari internet jimat $$$

Ok, kat sini aku nak terangkan sikit keperluan wajib sebelum korang atau sesapa yang folo blog aku yang berkeinginan sangat nak ke Nepal atas urusan trekking atau backpacking…ya lah kat Nepal apa lagi yang paling best selain trekking kan?…nak shopping kain-kain dan barang-barang outdoor pun banyak…tapak UNESCO pun berlambak-ambak ada cerita tersendiri macam durbar square, monkey temple and so on…kalau nak tahu korang google lah apa best kat Nepal tu…Syurga juga bagi peminat photoghrapher seluruh dunia termasuk landscape serta keunikan di setiap bandar utama Nepal seperti Kathmandu dan juga Pokhara.

Perkara pertama yang korang perlu ada adalah entry visa ke Nepal…apply saja di embassy Nepal kat Wisma MCA Jalan Ampang. Dibuka setiap hari waktu pejabat 9:30-4:30…sebelum tu nak memudahkan sila download form dari website dan isi beserta sekeping gambar ukuran pasport, salinan passport dan yuran sebanyak RM95.00 untuk visa selama 15 hari…kalau nak stay lagi lama kena bayar lebih lagi la mengikut jadual seperti didalam website embassy http://nepalembassy.com.my/en/index.html. Aku apply 2 minggu lepas, hantar di kaunter 1 dan collection di kaunter dua…settle dua hari saja sebelah pagi hantar dan untuk collection, esok dah  boleh ambik tapi harus diingat sebelah petang sahaja antara 2:30-4:30ptg…

Address Suite 13A.01, 13th A Floor, Wisma MCA,
163 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
Office Tel No. 03-2164 5934
03-2164 9653
Fax No. 03-2164 8659
Email info@nepalembassy.com.my or khotange@gmail.com
Working Hour 09:00am to 05:00pm, Monday – Friday
01:00pm to 02:00pm (Lunch Break)
Document Submission 09:30am to 12:30pm
Document Collection 02:30pm to 04:30pm

Nepal embassy di wisma MCA

Nepal embassy di wisma MCA

Visa approved

Visa approved

Perkara kedua yang perlu korang ambik berat adalah travel insurance…dulu masa ke Hong Kong aku tak beli pun sebabnya aku tak ambik port sangat isu-isu kesihatan selain hal berkaitan kelewatan penerbangan atau jatuh sakit dan sebagainya…almaklumlah Hong Kong agak sedikit ke depan nak dibandingkan dengan Nepal tu. Kebersihan agak merisaukan di Nepal terutama bab makanan yang perlu diambil perhatian…jadi untuk ke Nepal aku dah beli travel insurans dari Etiqa Maybank dengan bayaran RM90 meliputi coverage selama 2 minggu aku di sana…risau jugak takut jadi apa-apa nanti solo pulak tu tadak siapa nak peduli nanti…semuanya aku apply online via maybank2u.com tak sampai 5 minit selesai.

Beli Insurans

Beli Insurans

Penginapan juga penting dah aku dah pun booked beberapa hotel murah dan bajet dan memang tak dinafikan penginapan di Kathmandu dan Pokhara memang murah sangat dibandingkan tempat-tempat negara lain yang korang pernah pergi…selagi boleh jimat kita akan jimat asalkan dapat lelapkan mata serta berehat pun dah cukup. aku rekomenkan pada korang yang nak book boleh ke booking.com, hostelworld dan juga agoda…ketiga-tiga site ni memang dah mencukupi untuk korang gugel search mencari tempat penginapan berbaloi dan murah serta mempunyai review yang boleh dirujuk…nak memudahkan pastikan tempat penginapan berdekatan dengan kawasan pelancong serta mempunyai access dengan public transport samada dari airport atau ke bandar-bandar sekitar nepal…aku pilih sekitar thamel road dan mmg banyak hotel dikawasan tersebut. rate teksi pun tidak mahal dari airport dalam lingkungan 10-20 ringgit sehala..kalau pandai nego lagi murah lagi bagus.

Antara list persediaan lain yang dah aku marked dan beli adalah memory card Sandisk Extreme 32GB untuk SLR aku tu…walaupun dah ada 16GB masih tak mencukupi dan memang perlu untuk tujuan backup ataupun overflow…besar kemungkinsn video pun akan banyak nanti.

Untuk peralatan trekking InsyAllah tak perlu banyak pun, cukuplah tshirt dryfit, long pants, kasut trek, sleeping bag, down jacket, thermal shirt, stocking fast dry, head lamp, polarized sunglasses…equipment ni semua akan aku beli nanti di Kathmandu kerana kat sana barang-barang trek murah gila nak banding dengan yang dijual kat negara kita ni…apapun bergantung kepada gred jugak dan boleh dikatakan quality yang amat memuaskan.

Perubatan atau aid kit juga tak boleh dilupakan dan itu memang termasuk dalam list compulsory korang yang kena ada untuk trek di Nepal…antara yang penting termasuk water purification tablet, panadol, minyak panas, ubat luka, minyak kapak dan yang berkaitan. Lagi penting dari tu adalah pil AMS (accute mountain sickness) dan ianya sangat bahaya…pil ni kena beli kat Nepal sebabnya kat Malaysia kita jarang dijual.

Harus diingat, nak trek di Nepal pun kena ada permit dan permit ni ada dua iaitu TIMS & ACAP, TIMS adalah Trekkers Information Management System manakala ACAP adalah Annapurna Conservation Are Project yang perlu kita bayar jika ingin trekking di Nepal…kalau tak bayar tak boleh masuk ke kawasan trek kerana disetiap pintu masuk trail head terdapat pegawai yang akan menjaga dan menahan para trekker serta memeriksa dokumen sebelum membenarkan meneruskan perjalanan. lagipun ini untuk memudahkan mereka mengesan sekiranya berlaku kejadian para trekker tidak melaporkan diri mengikut jadual dan disyaki dalam bahaya…senang mereka mengadakan misi mencari dan menyelamat. permit ni boleh apply nanti di Nepal Tourism Board di Kathmandu ataupun melalui Trekking Agencies yang berdaftar sekitar Kathmandu dan Pokhara.

image
image

Peralatan lain yang perlu dan sangat sesuai yang korng ada adalah GPS, aku gunakan jam Suunto Ambit untuk membantu aku jika sesat nanti dan trek laluan trekking aku juga telah aku imnport ke dalam jam Suunto ni untuk membantu navigation aku nanti sekiranya tersesat selain aku akan buat log untuk trekking 9-10 hari ni..

gps route yang aku set dalam Suunto Ambit

gps route yang aku set dalam Suunto Ambit

Ok lah setakat ini dulu beberapa tips dan perancangan yang telah aku buat untuk persediaan aku ke Annapurna, Nepal…diharap semuanya berjalan dengan lancar nanti.

Salam,

HAPD

h1

Febuari hingga ke Julai 2013…pemalas update!

July 2, 2013

Salam,

….tak tahu macam mana nak mula dan recycle balik event, aktiviti & race selama 5 bulan ni, selama yang aku tahu pengalaman baru sangat banyak dan manis untuk diingati dan untuk update blog ni bukan perkara yang mudah untuk aku…malass dan malass…malu sungguh orang nak blog dia nak blog, orang nak vlog dia nak vlog. apapun seriously aku memang suka berblogging dan sepanjang 5 bulan ni sentiasa aku ingat bila nak login dan update.

Nahhh, harini dah jadi sejarah aku kembali login and please welcome me back!…antara log yang akan aku buat termasuk race Brooks Half Marathon, Makna’s Founders Run & Mount Berembun Challenge pada bulan March. KL 10K Rodrace & Xterra Malaysia on April, paling best untuk 5 bulan tu adalah Trekking Mount Kinabalu dan KL Tower Run pada bulan May, manakala June juga penuh dengan aktiviti running terutama trail running termasuk, Mount Jerai International Challenge, Mount Stong International Challenge serta Standard Chartered KL Marathon(organizer postponed ke 1 September disebabkan jerebu melanda KL sejak 3 minggu yang lalu sehingga diiystihar darurat dibeberapa kawasan selatan semenanjung).

Sehingga harini aku tengah prepare beberapa hal berkaitan trip besar solo aku selepas raya nanti. trip kedua selepas Hong Kong november tahun lalu dan kini sekali lagi ‘away from home’ untuk aktiviti trek ke Nepal. so far preparation agak tersusun dan aku dah draft trekking route dan paling penting permulaan mendapatkan visa di kedutaan Nepal Jalan Ampang. Doakan aku….

…gambar di bawah adalah event trekking Gunung Kinabalu awal May yang lalu.

'at top of highest south east asia mountain'

‘at top of highest south east asia mountain’

'memulakan trek dari mensilau'

‘memulakan trek dari mensilau’

'trekking buddy dari ORA'

‘trekking buddy dari ORA’

'sillouhete dari laban rata'

‘sillouhete dari laban rata’

'milky way, subhanAllah'

‘milky way, subhanAllah’

'view alexandra peak @4003m '

‘view alexandra peak @4003m ‘

'view st. johns peak @4091m '

‘view st. johns peak @4091m ‘

'view south peak @3922m '

‘view south peak @3922m ‘

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world