Archive for the ‘Trekking’ Category

h1

VIDEOLOG-ANNAPURNA BASE CAMP

May 27, 2016

Salam,

Semalam aku dapat siapkan 3 part videolog trip Annapurna Base Camp Febuari yang lalu bersama team HACAW (Hiking And Camping Around The World). Bagi yang belum pernah tengok dipersilakan, jika ada komen boleh saja mana tahu masa akan datang aku boleh repair apa yang perlu…thanks semua.

 

h1

Photos – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

June 17, 2015

Salam,

Nak share koleksi photo jelajah Gunung Tahan & Air Terjun 4 Steps Febuari lalu yang dah sekian lama tertangguh…sebab banyak sangat nak uploadnya…aku jadi keras sikit nak up, so kali ni berjaya juga akhirnya…Ramadhan bermula esok dan kesempatan ini aku nak ucap Selamat Berpuasa semoga ibadah kita diterima sehabis-habisnya…amin.

“Welcome to the best day of my life”-o.w.n

OWN_3130

OWN_3238

OWN_3236

OWN_3233

OWN_3231

OWN_3225

OWN_3205

OWN_3212

OWN_3184

OWN_3073

OWN_3071

OWN_3069

OWN_3068

OWN_3067

OWN_3066

OWN_3065

OWN_3060

OWN_3058

OWN_3056

OWN_3054

OWN_3053

OWN_3052

OWN_3049

OWN_3048

OWN_3047

OWN_3046

OWN_3044

OWN_3043

OWN_3042

OWN_3039

OWN_3037

OWN_3035

OWN_3034

OWN_3032

OWN_3029

OWN_3028

OWN_3026

OWN_3025

OWN_3020

OWN_3019

OWN_3017

OWN_3016

OWN_3013

OWN_3012

OWN_3009

OWN_3008

OWN_3007

OWN_3004

OWN_3002

OWN_2999

OWN_2995

OWN_2992

OWN_2990

OWN_2989

OWN_2988

OWN_2974

OWN_2973

OWN_2970

OWN_2967

OWN_2963

OWN_2960

OWN_2959

OWN_2958

OWN_2957

OWN_2955

OWN_2954

OWN_2953

OWN_2951

OWN_2950

OWN_2947 OWN_2944 OWN_2942

OWN_2940

OWN_2938

OWN_2937

OWN_2936

OWN_2935

OWN_2933

OWN_2932

OWN_2928

OWN_2926

OWN_2925

OWN_2922

OWN_2921

OWN_2916

OWN_2915

OWN_2913

OWN_2911

OWN_2909

OWN_2908

OWN_2906

OWN_2903

OWN_2902

OWN_2900

OWN_2898

OWN_2895

OWN_2893

OWN_2891

OWN_2889

OWN_2888

OWN_2883

OWN_2879

OWN_2875

OWN_2873

OWN_2867

OWN_2857

OWN_2854

OWN_2850

OWN_2849

OWN_2846

OWN_2841

OWN_2839

OWN_2814

OWN_2776

OWN_2774

OWN_2772

OWN_2770

OWN_2769

OWN_2765

OWN_2759

OWN_2757

OWN_2756

OWN_2754

OWN_2752

OWN_2748

OWN_2746

OWN_2743

OWN_2738

OWN_2706

OWN_2698

OWN_2642

OWN_2622

OWN_2612

OWN_2533

OWN_2487

OWN_2470

OWN_2466

OWN_2463

OWN_2462

OWN_2459

OWN_2444

OWN_2430

OWN_2426

OWN_2425

OWN_2423

OWN_2380

OWN_2328

OWN_2242

OWN_2217

OWN_2214

OWN_2213

OWN_2207

OWN_2203

OWN_2200

OWN_2198

OWN_2197

OWN_2190

OWN_2169

OWN_2164

OWN_2116

OWN_2108

OWN_2105

OWN_2090

OWN_2037

OWN_2036

OWN_2030

OWN_2026

OWN_2025

OWN_2017

OWN_2006

OWN_2003

OWN_1997

OWN_1992

OWN_1986

OWN_1980

OWN_1976

OWN_1958

OWN_1946

OWN_1936

OWN_1935

OWN_1905

OWN_1872

OWN_1857

h1

Vlog – Gunung Tahan, Ada masa untukmu.

March 11, 2015

Salam,

Sebelum aku cerita bergambar mengenai siri adventure aku yang lain termasuk EBC yang belum habis-habis, aku attachkan di sini vlog ekspedisi 9 hari 5 malam menjelajah Puncak Tahan & menyusuri Sungai Tahan sehingga ke Air Terjun 4 Tingkat a.k.a 4 Steps Waterfall…Tak mudah & tak semudah disangka, bermacam halangan namun kami menempuhnya dengan sabar dan selamat sepanjang 9 hari tersebut…trip kelolaan Nature Explore diketuai Abang Sham & Kak Syida antara yang pertama & kini terciptalah memori baru buat kami…terima kasih jom kita layan vlog aku ni…

Info Trip :

“GUNUNG TAHAN & 4 STEPS WATERFALL”

-via Merapoh-Puncak Tahan-4 Steps Waterfall-Kuala Tahan [13-22hb. Febuari 2015]

-26 orang line up super power ultraman & ultragirl termasuk 2 guide
-9 hari 8 malam ekspedisi
-Jarak melebihi 110km
-Jam trek melebihi 72 jam
-Superb view
-Priceless experience
-Thousand of photos
Ekpedisi ‘of the year’ aku untuk tahun 2015, Jumpa kawan baru, pengalaman baru, pembelajaran baru dalam dunia pergunungan…terima kasih kawan-kawan yang memberikan dorongan.

Info & fakta pasal trip air terjun 4 steps:

1. tinggi melepasi 1000++meter dari aras laut…kalau dari kolam ke puncak anggaran aku ialah setinggi bangunan 30 tingkat.
2. perlu melintasi sungai bermacam kedalaman & arus sebanyak 42 kali pergi dan balik tidak termasuk dari kem teku ke kuala tahan sebanyak 8 kali.
3. dari kem teku dan balik semula mengambil masa 3 hari.
4. pesta pacat satu badan tidak termasuk tempat sulit.
5. terkena kepala air semasa on the way crossing terakhir turun ke camp site, sebelah malam o.t pulak tu.
6. semasa turun & o.t 5 orang terakhir iaitu, abg sham, azam, big, uncle bear & lisa mengalami detik cemas off track disebabkan paras air sungai tinggi.
7. camp site rebah disebabkan hujan hari kedua….untuk rekod tiada hujan sepanjang 9 hari trek kecuali semasa turun dari 4 steps.
8. kami adalah group pertama dalam rekod trek naik ke 4 steps dari merapoh-puncak tahan-4 steps-kuala tahan.
9. trip ke 4 steps adalah kategori rintis sebab trek lama sedikit lost disebabkan tumbuhan baru & balak tumbang selain hakisan.
10. boleh dikategorikan sebagai the lost world of tahan & purely animal kingdom kerana setiap 1-2 ratus meter akan ada tapak & najis gajah on trek.
11. ini yang tak boleh blah…’kami sudah ke 4 steps, anda bila lagii?’

 

h1

Nepal…Renewing my soul.

November 29, 2014

Salam,

Mengeluh panjang sebelum aku start menulis…tarik nafas dan hembus kembali seketika sunyi, kerana sedang ada ketenangan dan harmoni dalam diri diwaktu ni. mood nak bercerita, berkongsi dengan semua termasuk dengan diri aku sendiri.

Aku trip plan ke EBC ni adalah setahun yang lalu selepas aku balik dari trek Annapurna Base Camp, Ogos 2013. Rindu sangat nak berkelana di sekeliling gunung-ganang snowcapped ni. Tak puas dengan kesejukkan malam, tak puas melenguhkan kaki, menyakitkan bahu menggalas beban…Rasa ingin tahu menerobos dalam diri, berkeinginan sangat untuk repeat kali kedua sebab setiap waktu dan ketika, aku rasa semacam gunung tu asyik memangil-manggil seakan ada satu suara halus terngiang-ngiang ditelinga dan minda…iskhh macam serram pulak kan?…dasyat pulak. Bila kau cakap pasal keindahan ni susah nak ditranslatekan dengan kata-kata atau tulisan tapi sedikit sebanyak aku dapat rasakan hampa semua faham apa yang aku cuba terangkan…buruk baik cara tulisan aku tak peduli, asal sampai…paham ka dak ni? maaf aku orang Kedah so kena terima bahasa rojak akulah.

First day booking tiket, once confirmed return flight KL-KTM-KL aku tak terbayang apa-apa pun lagi sebab masih jauh trip aku berbulan-bulan lamanya. Cara orang tak berduit trip memang macam tu dapat tiket murah awal-awal, lepas tu belakang kira apa nak jadi. Kau plan la macam mana pun sampai la kau punya savings…nak tau time bila aku gabra adalah sebulan sebelum tu. Mula la mengimbas kenangan trip sebelum tu, google gambar, google route, google map, cari .KML file untuk save dalam suunto, cari isu-isu terkini di Nepal dan sebagainya. Maka pilihan route trekking aku tak lain adalah Annapurna Circuit…apa Annapurna lagi? macam tak best saja haritu dah Annapurna kalini pun Annapurna…typical. Ok tak apa try pula bayangkan EBC?…terus pikir gila lah EBC tu mahal kut flight KTM-LUKLA return seriban lebih kau tahu…Ok skip lagi try Manaslu..Manaslu pulak banyak hal sebab restrict region kalau nak masuk kena guna guide paling sikit sorang kena partner.

Sama kes macam Langtang, pun kena guna guide ko takleh nak serbu sorang-sorang…apa cerita? aku nak buat sorang iaitu trek solo takmau hired apa-apa tak kira guide atau porter dah nama pun apply Green Card..untuk info trekking kat Nepal kena ada salah satu kad iaitu Green & Blue..Green tu untuk indiependent trekker manakala Blue untuk grouping trekker yang datang samada sorang dengan guide ataupun dengan kengkawan bersama guide…lagi satu harga kedua kad tu tak sama, Green card lagi mahal, double harga Blue…Ok tak apa, sebab dah rules macam tu kena la ikut, kau siapa nak bangkang kan.

Seminggu lagi trip aku dah gabra, trek mana nak redah pun masih belum ada final decision, so dengan ikhtiar mencari duit lebih untuk tix mountain fly aku telah nampak tercapai bayang-bayang EBC telah kelihatan di mana dah start request kenalan di Kathmandu juga seorang guide iaitu Saligram Aryal untuk booking ticket KTM-LUKLA return aku dengan segera.

And here i go again…EBC aku datang!

OWN_7957

OWN_7983

OWN_7987

OWN_7992

OWN_7995

OWN_8033

OWN_8043

OWN_8060

OWN_8085

OWN_8099

OWN_8109

OWN_8114

OWN_8119

OWN_8136

OWN_8298

OWN_8338

OWN_8343

OWN_8352

OWN_8360

OWN_8394

OWN_8400

OWN_8404

OWN_8405

OWN_8441

OWN_8446

OWN_8448

OWN_8462

OWN_8464

OWN_8467

OWN_8477

OWN_8483

OWN_8501

OWN_8515

OWN_8516

OWN_8518

OWN_8532

OWN_8537

OWN_8538

OWN_8539

OWN_8541

OWN_8543

OWN_8544

OWN_8545

OWN_8550

OWN_8553

OWN_8597

OWN_8631

OWN_8633

OWN_8639

OWN_8738

OWN_8739

OWN_8776

OWN_8786

OWN_8787

OWN_8864

OWN_8904

OWN_8914

OWN_9017

OWN_9024

OWN_9028

OWN_9139

OWN_9146

OWN_9154

OWN_9162

OWN_9165

OWN_9178

OWN_9240

OWN_9243

OWN_9254

OWN_9317

OWN_9578

OWN_9589

OWN_9592

OWN_9739

OWN_9533

h1

Gunung Semeru & Bromo…Ranu Kumbolo jua membuai rasa.

September 4, 2014

log terlalu lewat untuk event best ni…eh

Salam,

Log yang aku cuba nak buat ni adalah berkenaan trekking trip aku bulan 5 dulu antara 16-22hb. May 2014, untuk lebih tepat lah. Lama sangat baru nak buat ni dah bulan 9, ohh biasa.. itu adalah aku. So, bermula cerita aku masuk slot ke dalam group 3 negara yang aku jumpa dalam fb, cari dari tahun lepas lagi so dapatlah aku menyelit nama dengan bayaran deposit rm100. Kos-kos trekking ni bila terlalu banyak kotra malas lak aku nak cerita…dari rm500 menjadi 800++.. mengikut jadual trip sebenar mendaki semeru dan sight seeing sekitar bromo hanya dalam lingkungan 4 hari…jadi sebahagian yang lain tu adalah ding-dong airport transfer dan organizer ding dong masuk bukan waktu hujung minggu…so bayaran murah la sikit.

Nanti sambung lagi penceritaan…post gambar dulu. 🙂

OWN_2235 OWN_2237 OWN_2253 OWN_2255 OWN_2258 OWN_2260 OWN_2261 OWN_2263 OWN_2264 OWN_2266 OWN_2269 OWN_2270 OWN_2271 OWN_2273 OWN_2274 OWN_2275 OWN_2281 OWN_2282 OWN_2284 OWN_2285 OWN_2287 OWN_2289 OWN_2291 OWN_2303 OWN_2305 OWN_2308 OWN_2309 OWN_2310 OWN_2312 OWN_2314 OWN_2315 OWN_2316 OWN_2320 OWN_2323 OWN_2325 OWN_2327 OWN_2328 OWN_2329 OWN_2332 OWN_2334 OWN_2335 OWN_2337 OWN_2338 OWN_2340 OWN_2341 OWN_2342 OWN_2347 OWN_2348 OWN_2352 OWN_2357 OWN_2361 OWN_2369 OWN_2371 OWN_2373 OWN_2376 OWN_2377 OWN_2378 OWN_2380 OWN_2383 OWN_2391 OWN_2392 OWN_2393 OWN_2395 OWN_2406 OWN_2408 OWN_2410 OWN_2412 OWN_2415 OWN_2416 OWN_2419 OWN_2423 OWN_2424 OWN_2425 OWN_2430 OWN_2433 OWN_2458 OWN_2460 OWN_2462 OWN_2466 OWN_2469 OWN_2472 OWN_2482 OWN_2483 OWN_2508 OWN_2512 OWN_2514OWN_2518 OWN_2519 OWN_2520 OWN_2523 OWN_2524 OWN_2525 OWN_2526 OWN_2530 OWN_2539 OWN_2542 OWN_2548 OWN_2575 OWN_2580 OWN_2582 OWN_2590-Edit OWN_2606 OWN_2610 OWN_2630 OWN_2642 OWN_2654 OWN_2656 OWN_2657 OWN_2658 OWN_2660 OWN_2662 OWN_2664 OWN_2665 OWN_2667 OWN_2668 OWN_2674 OWN_2675 OWN_2686 OWN_2687 OWN_2691 OWN_2694 OWN_2696 OWN_2697 OWN_2701 OWN_2702 OWN_2703 OWN_2704 OWN_2705 OWN_2706 OWN_2707 OWN_2708 OWN_2709 OWN_2710 OWN_2712 OWN_2714

h1

VLOG ANNAPURNA BASE CAMP 2013 -PART 1

June 10, 2014

Full version Part 1 vlog aku yang dah lama up di youtube tapi terlupa untuk share di blog…layan dulu kalau yang masih belum sementara aku menyiapkan catatan perjalanan trekking ke Gunung Mahameru, puncak tertinggi Tanah Jawa.

 

h1

VLOG – ANNAPURNA BASE CAMP 2013 -PART 1 Teaser

March 13, 2014

Salam,

Baru berkesempatan minggu lepas menyiapkan vlog part 1 untuk versi video…kalau ada kekurangan harap dimaafi…(*edited : sebenarnya ini adalah teaser)

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The Ultra Running Community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

Costa Rica Travel Blog .com

Costa Rica Travel Blog is the current traveller, will-be traveller, has-been traveller, and should-be traveller's guide to everything costa rica. Information, stories, news, advice - written by the Pura Vida! eh? Incorporated team - costa rican insiders, outsiders, and everywhere-in-between-siders.