h1

LOG – EXO Roadtrip Krabi, Thailand land of smiles…

May 5, 2016

*Note : kos roadtrip yang aku attach ni berpandukan kepada 6 orang sekeluarga…jika anda ingin tengok rate yang lebih murah sila bahagikan…tak semua.

Day 1 (30th April 2016)-Saturday
(KUALA LUMPUR-BKH-PATTHALUNG-TRANG-KRABI-AONANG) -837KM TOTAL
-Drive 11:30pm ke BKH dan sampai 6:00am, trafik jamm area Rawang, Slim River, Simpang Pulai. Singgah RTC untuk rest dalam sejam. Kos tol RM61.50 + RM2 Duke
-7:00am prepare beli insurance kereta thai yang banyak dijual sebelum border termasuk whitecard. RM17 insurance & RM2 setiap 1 untuk white card, Isi minyak topup full tank RM70 kat BH Petrol & terus masuk que kat Imigresen Malaysia, sesak 1 jam setengah.
-Singgah The Zone cari ATM dan terus ke Imigresen Thai, waktu ni jangan takut pada kenkawan yang bawak kereta terus ja drive seberang ke pekan Danok untuk cari parking. Lajak terus ke Norlaila Tomyam pun boleh lepastu order menu terus hihihi…jangan lupa chop passport lak ya..
-Sesak waktu cuti memang biasa kalau di BKH, jangan panik kalau nak cepat cari pemudahcara, brader settle, bro baik hati atau apa saja hangpa nak label. Letak RM15 setiap passport untuk ‘melicinkan’ urusan passport dan yang pasti tak perlu que. Tapi kalau yang nak que 4 jam silakan.
-Lepas settle chop passport bawak insurance ke kaunter Custom Declaration bawak kereta masuk Thailand. Dia akan print dan kasi satu kertas lepas tu que lagi kat kaunter sebelah untuk chop & sign. Sertakan sekali RM5 dan salinan tu ambil dan simpan rapi sebab nak keluar Malaysia nanti nak kena bagi balik, bukannya simpan buat harta. Denda menanti jika ingkar atau lupa dan kereta anda pasti diharamkan terus dari masuk lagi ke Thailand.
-10:30am Tadaa…urusan dokumen settle dan cari port makan sebelum sambung trip, bawak family ni kena check status kelaparan anak-anak selalu. 380 Baht brunch.
-Beli tourist sim card 350 Baht ada 1GB internet untuk memudahkan GPS waze apa bagai nanti. Kalau ada standalone GPS lagi bagus laa…takyah susah-susah nak internet lagi.
-Tukar duit dengan rate 8.85 kat Danok, sama ja kalau di The Zone tu. Tapi kalau di Aonang rate 8.70 dan kalau guna debit atau credit card exchange rate dalam 8.11…pilih.
-11:00am start trip Danok-Hatyai-Pattalung-Trang-Krabi, aku berhenti sekali sebab drive panas-panas antara jam 12-3 petang ni halwa dia semacam menangkap kat mata…mengantuk sebab belum tidoq semalaman. Adrenaline ketika memandu waktu ni sangat best sebab first time explore.
-Sedap-sedap drive nampak signboard ‘Welcome to Krabi’….hurmm dah sampai 837km tak terasa habaq hang.
-4:30PM @ 3:00PM Local time tiba di Krabi & checkin kat bajet Aonang Guest Home. Dekat dengan pantai jalan kaki 10 minit sampai. RM280 untuk 2 hari.
-9:00PM keluar area Aonang untuk cari pakej 4 island tour dengan Longtail boat…jumpa satu booth dan dapat harga 3000 Baht untuk 6 orang termasuk Park Entry fees. 500 Baht/person include lunch & 1 snorkle point kat Chicken Island. 4 island termasuk Pranang Cave, Tup Island, Chicken Island & Poda Island. Dinner cari pancake Rotee Yamilah yang top tu…
-Rest

TOTAL SPEND : Minyak KL-BKH RM60, Tol RM 63.50 Topup kat BH RM70, Insurance Thai RM17 Passport RM15 x 6 = RM90, Custom Declaration RM5, Tourist Sim RM38, Brunch RM43, Dinner at Aonang RM30 = RM416.00

Day 2 (31st April 2016)-Sunday
(4 ISLAND TOUR)
-9:20am Standby 4 Island Tour pickup kat hotel…Barracudas Tour datang collect termasuk guess dari hotel lain…terus ke port depan Aonang Beach area Merlin statue. Register nama & collect sticker tampal kat baju…tak berguna pun benda tu kejap ja hilang.
-Island tour start gerak naik  boat jam 10:30am, 1st singgah kat Pranang Beach dan kat situ dia kasi masa 1 jam sahaja…ok la atleast sempat anak-anak nak main air, dah tak sabar sangat tu. Aku? Apa lagi cari port nak shoot photo la termasuk cave shrine yang unik penuh dengan statue alat sulit lelaki berkhatan, size macam-macam ada bro. apapun kena hormati sebab aku tengok ramai yang datang menyembah kat situ. Nak tahu? Pi click sini dan bila dah baca baru rasa puas, knowledge is king.
http://www.travelfish.org/sight_profile/thailand/southern_thailand/krabi/railay_beach/1841
-Ada juga rock climbing dan aku pasti ada package tu kalau nak, sempoi juga. Ralat sebab plan awal nak hike ke Railay Viewpoint tapi tak apalah, next time aku datang ambik long tail bayar 50 Baht ke Phranang saja then hike tunggu sunset.
-Tour 2nd ke Tup Island, pulau ni kecik ja sebab kalau air surut boleh bersambung dengan Chicken Island, waktu ni sama macam Phranang dengan ramai orang, panas dan sesak sampai nak park boat pun kena selit rapat…air? Jernih takyah ceritalah biru lagi tu. Kat sini pun sama takleh nak lelama sebab tight untuk cover 4 island yang cuma ada masa 5 jam. 40 minit saja sempat lah nak shoot photo sambal rendam kaki anak-anak.
-Tour bersambung ke Chicken Island & Snorkle area situ, tak berbaloi pun kalau nak layan coral sebab kat Tioman lagi awesome kut kalau nak banding sini, beza dia air tu cristal clear sangat tapi kalau coral dia kalah. Tak tahu la kalau ada tempat lain yang lagi best sekitar krabi ni. Share please
-Setengah jam masa untuk snorkel, ikan pun takat jenis hijau belang hitam tu apa jenis tah. Nemo tak nampak langsung.
-Last island singgah kat Poda, sini ada 2 jam sebabnya nak lunch sekali termasuk main pantai. Waktu ni aku dah burn habis tapi still ada manis-manis lagi.
-Tepat jam 3:00PM tour boat gerak ke Aonang…tamat
-Balik hotel & Rest.
-8:00PM gerak ke pekan Krabi nak gi Night Market, drive hampir 30 minit. Pusing-pusing cari Takoyaki, Ice blended, Pulut Ayam untuk dinner. Sempat singgah kat Crab Statue untuk bergambar.
-11:00PM Dinner kat Aonang Rohanee Seafood 760 Baht.
-12:00PM Rest

TOTAL SPEND : Package 4 Island Barracudas RM341, Dinner RM30, Dinner RM86 = RM457

Day 3 (1st May 2016)-Monday
(AONANG-PREMIUM OUTLET-EMERALD POOL-HATYAI) -360KM TOTAL
-10:30AM Checkout hotel & gi breakfast kat Pancake Rotee Yamillah, ngam-ngam baru nak buka so order memacam pancake untuk brunch sesiap. Sebab harini plan nak ke Emerald Pool dan turun terus ke Hatyai.
-On the way singgah kat Premium Outlet, shopping baju untuk Aryisha, Athif & Aufa…sebab cash dah low aku terpaksa guna debit card so charge 1200 Baht.
-Aku pun terjebak beli juga tapi murah ja lah dalam 450 Baht selepas diskaun 70%…puas hati.
-Isi minyak thai buat pertama kali kat Shell 560 Baht dengan rate 35.060/L untuk minyak GSH91…Nampak tu bukan 95 tau…mampus harga minyak siam ni boleh bankrupt aku huhu.
-3:00PM arrived Emerald Pool dan berjalan masuk ke dalam sejauh 2.5km macam tu…entrance fee 200 Baht/person Total 700 Baht. Sayang masa ni Blue Pool tutup so aku sempat hanya ke Emerald lepastu tak bajet nak mandi, memang dah agak manusia memang ramai.
-5:30PM Exit terus gerak drive ke Hatyai…ada satu bro dari KL drive Honda CRV tetiba berhenti sebelah tanya jalan shortcut dan nak follow aku ke Hatyai…aku iyakan saja sebab katanya dia rasa jauh sangat masa nak ke Krabi semalam. Sampai junction Patthalung aku stop dan sempat berborak..bagitau dengan dia jalan ni terus ke Hatyai sebab aku nak kena berhenti R&R dulu anak-anak semua memasing dah ‘full tank’.
-9:30PM sampai Hatyai singgah di Kelantan Restaurant bebetul dekat Lee Gardens…rasa? AAA 560 Baht.
-Bawa anak-anak layan Gajah sambil hulurkan tebu dekat area Lee Gardens 100 Baht. Dan yang paling best lepas check in Florida Hotel 1000 Baht terus ke port massage, amik package Foot Massage setengah jam 200 Baht. Kalau ikutkan sejam tapi dah lewat kedai nak tutup dah.
-2:00AM Rest

TOTAL SPEND : Premium Outlet RM186, Minyak Thai RM63, Emerald Pool RM80, Dinner RM63, Tebu Gajah Rm11, Florida Hotel 1 night RM113, Foot Massage RM22 = RM538

Day 4 (2nd May 2016)-Tuesday
(HATYAI-PADANG BESAR-KANGAR-KODIANG-MEGAT DEWA-KUALA KEDAH-K.L) –602KM TOTAL
-9:45AM Checkout Florida pegi breakfast & terus jenjalan kat Santisuk Market, macam-macam gajet ada. Tak beli apa sangat pun sebab ekonomi dah tak mengizinkan.
-12:00PM get ready nak balik dan masa ni minyak pun tak sempat dah nak lepas border Padang Besar so terpaksa isi lagi 600 baht. Drive 45 minit ke border PB.
-1:00PM chop passport & serah Custom Declaration kat border so wehuuu aku selamat kembali ke bumi Malaysia. Singgah lagi kat Padang Besar untuk tengok-tengok dan jamu mata…On the way balik aku lalu Kangar dan Kodiang…singgah lunch sebab dah lapar sangat sambal pekena nasi kuning lauk sotong.
-5:00PM Singgah kampung ziarah Abang…tak lama cuma 2 jam sebab terpaksa gerak ke K.L, esoknya dah nak kerja sempat bercerita sikit sebanyak bersama. Laluan kalini aku ikut Kuala Jerlun nak tunjuk pada anak-anak view sawah padi kat kampung tu.
-7:00PM berhenti nak pekena Laksa Teluk Kechai…yang tak bestnya kuah dah pekat macam dulu apa pun layankan aja lah…dah datang.
-8:00PM masuk highway maka ada lagi 5-6 jam perjalanan aku sebelum sampai K.L
-2:00AM selamat sampai Alhamdulillah maka selesai sudah roadtrip aku kalini…lama dah merancang cuma baru berkesempatan nak jengah.
SEKIAN.

TOTAL SPEND : Minyak Thai Shell RM68, Minyak Petronas PB RM68, Lunch Kodiang RM35, Laksa Teluk Kechai RM32, Tol AOR-KL RM 63.50 = RM203

OWN_0138

 

OWN_0205

OWN_0199

OWN_0190

OWN_0187

OWN_0180

OWN_0175

OWN_0156

OWN_0228

OWN_0226

OWN_0213

OWN_0209

OWN_0207

OWN_0918

OWN_0901

OWN_0876

OWN_0867

OWN_0864

OWN_0844

OWN_0828

OWN_0808

OWN_0804

OWN_0781

OWN_0774

OWN_0735

OWN_0729

OWN_0716

OWN_0713

OWN_0703

OWN_0701

OWN_0693

OWN_0685

OWN_0662

OWN_0655

OWN_0653

OWN_0633

OWN_0591

OWN_0559

OWN_0538

OWN_0531

OWN_0522

OWN_0517

OWN_0509

OWN_0502

OWN_0497

OWN_0493

OWN_0484

OWN_0478

OWN_0477

OWN_0474

OWN_0454

OWN_0453

OWN_0431

OWN_0417

OWN_0399

OWN_0395

OWN_0393

OWN_0391

OWN_0390

OWN_0378

OWN_0366

OWN_0363

OWN_0358

OWN_0355

OWN_0353 OWN_0332

OWN_0329

OWN_0328

OWN_0323

OWN_0318

OWN_0317

OWN_0300

OWN_0266

OWN_0243

OWN_0235

Advertisements

One comment

  1. […] "photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner" « LOG – EXO Roadtrip Krabi, Thailand land of smiles… […]

    Like



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

%d bloggers like this: