h1

Nepal…Renewing my soul.

November 29, 2014

Salam,

Mengeluh panjang sebelum aku start menulis…tarik nafas dan hembus kembali seketika sunyi, kerana sedang ada ketenangan dan harmoni dalam diri diwaktu ni. mood nak bercerita, berkongsi dengan semua termasuk dengan diri aku sendiri.

Aku trip plan ke EBC ni adalah setahun yang lalu selepas aku balik dari trek Annapurna Base Camp, Ogos 2013. Rindu sangat nak berkelana di sekeliling gunung-ganang snowcapped ni. Tak puas dengan kesejukkan malam, tak puas melenguhkan kaki, menyakitkan bahu menggalas beban…Rasa ingin tahu menerobos dalam diri, berkeinginan sangat untuk repeat kali kedua sebab setiap waktu dan ketika, aku rasa semacam gunung tu asyik memangil-manggil seakan ada satu suara halus terngiang-ngiang ditelinga dan minda…iskhh macam serram pulak kan?…dasyat pulak. Bila kau cakap pasal keindahan ni susah nak ditranslatekan dengan kata-kata atau tulisan tapi sedikit sebanyak aku dapat rasakan hampa semua faham apa yang aku cuba terangkan…buruk baik cara tulisan aku tak peduli, asal sampai…paham ka dak ni? maaf aku orang Kedah so kena terima bahasa rojak akulah.

First day booking tiket, once confirmed return flight KL-KTM-KL aku tak terbayang apa-apa pun lagi sebab masih jauh trip aku berbulan-bulan lamanya. Cara orang tak berduit trip memang macam tu dapat tiket murah awal-awal, lepas tu belakang kira apa nak jadi. Kau plan la macam mana pun sampai la kau punya savings…nak tau time bila aku gabra adalah sebulan sebelum tu. Mula la mengimbas kenangan trip sebelum tu, google gambar, google route, google map, cari .KML file untuk save dalam suunto, cari isu-isu terkini di Nepal dan sebagainya. Maka pilihan route trekking aku tak lain adalah Annapurna Circuit…apa Annapurna lagi? macam tak best saja haritu dah Annapurna kalini pun Annapurna…typical. Ok tak apa try pula bayangkan EBC?…terus pikir gila lah EBC tu mahal kut flight KTM-LUKLA return seriban lebih kau tahu…Ok skip lagi try Manaslu..Manaslu pulak banyak hal sebab restrict region kalau nak masuk kena guna guide paling sikit sorang kena partner.

Sama kes macam Langtang, pun kena guna guide ko takleh nak serbu sorang-sorang…apa cerita? aku nak buat sorang iaitu trek solo takmau hired apa-apa tak kira guide atau porter dah nama pun apply Green Card..untuk info trekking kat Nepal kena ada salah satu kad iaitu Green & Blue..Green tu untuk indiependent trekker manakala Blue untuk grouping trekker yang datang samada sorang dengan guide ataupun dengan kengkawan bersama guide…lagi satu harga kedua kad tu tak sama, Green card lagi mahal, double harga Blue…Ok tak apa, sebab dah rules macam tu kena la ikut, kau siapa nak bangkang kan.

Seminggu lagi trip aku dah gabra, trek mana nak redah pun masih belum ada final decision, so dengan ikhtiar mencari duit lebih untuk tix mountain fly aku telah nampak tercapai bayang-bayang EBC telah kelihatan di mana dah start request kenalan di Kathmandu juga seorang guide iaitu Saligram Aryal untuk booking ticket KTM-LUKLA return aku dengan segera.

And here i go again…EBC aku datang!

OWN_7957

OWN_7983

OWN_7987

OWN_7992

OWN_7995

OWN_8033

OWN_8043

OWN_8060

OWN_8085

OWN_8099

OWN_8109

OWN_8114

OWN_8119

OWN_8136

OWN_8298

OWN_8338

OWN_8343

OWN_8352

OWN_8360

OWN_8394

OWN_8400

OWN_8404

OWN_8405

OWN_8441

OWN_8446

OWN_8448

OWN_8462

OWN_8464

OWN_8467

OWN_8477

OWN_8483

OWN_8501

OWN_8515

OWN_8516

OWN_8518

OWN_8532

OWN_8537

OWN_8538

OWN_8539

OWN_8541

OWN_8543

OWN_8544

OWN_8545

OWN_8550

OWN_8553

OWN_8597

OWN_8631

OWN_8633

OWN_8639

OWN_8738

OWN_8739

OWN_8776

OWN_8786

OWN_8787

OWN_8864

OWN_8904

OWN_8914

OWN_9017

OWN_9024

OWN_9028

OWN_9139

OWN_9146

OWN_9154

OWN_9162

OWN_9165

OWN_9178

OWN_9240

OWN_9243

OWN_9254

OWN_9317

OWN_9578

OWN_9589

OWN_9592

OWN_9739

OWN_9533

Advertisements

6 comments

  1. Assalamualaikum bro..Subhanallah cantiknya pics yg bro ambik..xsabo saya nk jejak Nepal..Insyallah bln 9 nanti akan ke sane..tapi rsenye xsempt ke ABC coz short trip only..tgh study trip apa yg sesuai utk 4 days trekking..byk juga info ttg preparation yg berguna sy amik dr blog ini..if ada kemusykilan bole x sy email bro? wasalam

    -ika-

    Like


    • wassalam…4 hari trek maybe boleh cuba ke nagarkot, salah satu view point himalaya range, kalau nak trek try drive/teksi ke sundarijal, trek-nagarkot-dhulikhel- then drive ktm. 4 hari agak tight untuk trekking himalaya so tak banyak option…lantang paling dekat ktm pun perlukan 7 hari naik turun..dua hari naik public transport pergi ktm-trail head-ktm.

      yup email ja kat kuhairulanuar@gmail.com

      thanks singgah blog tak seberapa 🙂

      Like


  2. own aku baru tau ko ada blog….suka nye tgk gambar..rase mcm nak jd warganegara nepal je….damai & nyaman je kat sana….nanti aku layan blog ko…byk gak gambar…seronok!

    Like


    • ada ujee tapi aku tak publish kat public…yang mana tahu, tahu lah tu hihihi…

      Like


  3. salam . bang nak mintak contact boleh ? nk buat ebc jugak next month nak tanya sikit ni 🙂 thank you !

    Like



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

%d bloggers like this: