h1

Travel masa lalu…-Tioman, Panuba Inn

February 13, 2013

Salam,

Kali ini aku ingin menceritakan berkenaan perjalanan travel aku selama ini yang masih belum dipublish atau diceritakan samada melalui wordpress atau lain-lain blog. jadi untuk entri ni aku pilih dulu Panuba inn, Pulau Tioman, Malaysia.

Untuk permulaan, travel 2 hari 2 malam bermula tengah malam dari K.L memasuki plus highway ke Air Hitam Johor seterusnya ke Mersing melalui jalan lama Kluang-Kahang-Jemaluang pada malam hari 1hb. 4 2011 dan tiba di jeti mersing sekitar jam 5 pagi.

Seperti biasa target aku kali ini setelah diselidik di internet aku memilih Panuba Inn sebagai tempat tujuan dan dari awal sudah pun menempah bilik tanpa sebarang bayaran deposit pun…mudah kan kalau macam ni?.. 🙂

Hampir dua jam menaiki feri ke destinasi dengan tambang RM70 pergi balik aku sampai di jeti Panuba dan satu ja impresi aku ketika itu…..hijauuunya air laut ituuu! rasa macam nak terjun teruss takyah salin baju bagai. apapun sabar kerana aku ada 2 hari kat sini jadi bergegas ke kaunter untuk checkin bilik dengan bayaran Rm85 sahaja semalam di bilik D-Belimbing dengan double bed berserta balkoni melangit view ke pantai…

Waktu berikutnya apa lagi kalau bukan bersnorkling berejam-rejam sekitar pantai Panuba yang bagi aku sangat privasi serta tak sesak dengan pengunjung…seronok meredah kesana-kemari menyaksikan karang serta ikan-ikan kecil serta besar didasar laut. nak tengok banyak ikan silalah snorkle sehingga ke jeti tu dan pasti anda akan jumpa segerombolan ikan besar yang pada satu ketika aku pula ketakutan nak pergi dekat….Yang aku tahu snorkle snorkle dan snorkle sampai hitam habis kulit yang dah sedia maklum sedikit hitam ni…Sampai esok pagi hingga ke tengahari pun aktiviti snorkle sahaja yang aku buat.. 🙂

Rasanya tak perlu bercerita panjang saksikanlah sendiri gambar-gambar yang sempat aku snap tempoh hari untuk tatapan mana tahu kalian berkeinginan sangat nak mencuba..tak rugi pun menikmati alam!

sebelum tu ini aku shortlist kan bajet untuk reference pada hampa yang berminat nak ke sini…

-travel by car kl-mersing via air hitam : tol rm32.40 + rm50 minyak
-feri bluewater express : rm70 return
-panuba inn per night : rm85 + breakfast & lunch
-snorkling gogles : rm15 sehari
-travel mersing-karak-kl : rm50 minyak + rm16.90 tol gambang-karak-kl
-misc : rm50

TOTAL : RM369.00…amacam bajet tak?

HAPD

"Breathtaking view dari balkoni"

“Breathtaking view dari balkoni”

“Jeti Panuba Inn”

"Diving Course antara yang menarik perhatian peminat scuba di sini...Bali Hai Divers"

“Diving Course antara yang menarik perhatian peminat scuba di sini…Bali Hai Divers”

"Diver baru balik diving"

“Diver baru balik diving”

"Panuba Inn private beach"

“Panuba Inn private beach”

"view dari balkoni yang pasti mengujakan"

“view dari balkoni yang pasti mengujakan”

"Antara view yang menarik di Panuba"

“Antara view yang menarik di Panuba”

"Menikmati..."

“Menikmati…”

"Ready to Dive"

“Ready to Dive”

"Untuk ke sini aku perlu menyusuri trail hutan hampir 500m dari Panuba Inn"

“Untuk ke sini aku perlu menyusuri trail hutan hampir 500m dari Panuba Inn”

"Monkey Beach...sangat sesuai untuk yang mementingkan privasi"

“Monkey Beach…sangat sesuai untuk yang mementingkan privasi”

"Segerombolan ikan"

“Segerombolan ikan”

Advertisements

6 comments

  1. Bro…area panuba tu ade kedai mkn x??..sbb aku 21 jun 2013 smpi 24jun 2013 ni lepak sane..dhla amik bilik & breakfast je…lunch dgn mkn mlm x amik lngsng…hahaha…kang mati kebulur plak..

    Like


  2. Tolong rply bro…sbb wa 1st time g sane ni bro..

    Like


    • Jgn bimbang ada cafe kat situ yg serve untuk pakej…kalau walkin bayar apa yang diorder sajalah…have fun!

      Like


  3. Asmk, sory ade tak amik contact no. resort spy senang sye nak berurusan dgnnya. tq

    Like


    • Awak search je panuba inn tioman kat google..sy pon aritu ke sane..mmg best la c2..privacy sgt2…huhuhu

      Like


  4. bila nak g lagi??

    Like



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

%d bloggers like this: