h1

My First Run…MPIB 2013

December 10, 2012
'larian kompetitif aku'

‘larian kompetitif pertama aku’

Salam,

MPIB atau Multipurpose Insurans Berhad menganjurkannya buat kali kedua kalau tak silap aku..yang pertama tahun lepas dan oleh kerana penyertaan sungguh memberangsangkan maka MPIB telah menjadikan acara ini berjalan setiap tahun atau kata mudah, acara tahunan mereka.

Sekarang ramai sungguh acara-acara running di seluruh negara termasuk di Kuala Lumpur bermacam-macam program sukan larian berlangsung…kalau nak tengok jadual tahunan boleh tengok kat pautan di Sports.My dan kalau nak tahu details berkenaan pendaftaran, kategori, yuran, dan lain-lain terus ke pautan MPIB RUN 2013…dan untuk makluman oleh kerana penyertaan telah mencapai 4850 orang maka pendaftaran  telah pun ditutup 16 November lalu…confirm sesak la trek tu nanti.

'registration closed'

‘registration closed’

Yang aku nak ceritakan kat sini bukan pasal MPIB run ni sangat tapi sebaliknya macam mana aku boleh join larian ni sebagai peserta….dulu aku kat sekolah memang seorang runner terutama kategori merentas desa..kalau aku join merentas desa sekolah tu mesti larian aku dapat top 5. tapi masa tu mana la aku tau ada bakat nak lari jauh-jauh ni. just join sebab semua satu sekolah kena lari..lepas lari dapat result habis  macam tu saja…sampai masuk u pun memang aku selalu lari dan jogging walaupun sebulan sekali tapi tetap ada namun tak pernah aku join pertandingan larian langsung…sampai dah kerja beranak umur 30-an sekali pun tak pernah…jadi MPIB RUN adalah larian kompetitif pertama aku setelah berumur 34 tahun…pathetic kan hahaha.

Dipendekkan cerita dalam tempoh 4-5 tahun kebelakangan ini aku selalu trail ke bukit-bukit sekitar kuala lumpur dan kawasan sekitar. dalam waktu tu aku banyak online dan googling sehingga satu ketika trail walk adalah menjadi kebiasaan bagi aku sehingga aku terjumpa satu page trail running yang lebih ekstrim yang aku rasa lagi best kalau aku try…nak tahu siapa?  Killian Jornet Burgada dari team Solomon Running. kini dia dah jadi idola aku dan bukan bermaksud aku nak jadi macam dia…cumanya aku dah mula suka sangat aktiviti running terutama trail running, sky running, sky marathon dan sebagainya…sebab dengan cara ini aku boleh berpeluh dan menikmati alam dari kawasan tanah tinggi terutama bergunung-ganang…dan dari situ jugak aku dah mula  berjogging seminggu 2 kali hanya untuk merasai kembali perasaan berlari yang bagi aku sangat best dan sukar untuk diterangkan.

'kinabalu climbathon - are you tough?'

‘mt. kinabalu international climbathon – are you tough enough?’

Jika diikutkan trail running kat malaysia ni masih kekurangan sumber terutama trek yang bersesuaian namun sudah ada beberapa tournament bertaraf antarabangsa yang juga disertai oleh Killian dan menjuarai tournament seperti Sky Runner World Series baru-baru ini di Kinabalu International Climbathon 2012 serta yang akan datang lebih ekstrim iaitu Sabah Adventure Challenge 2013 dan jika berjaya menamatkan mengikut ketetapan masa 100km dalam tempoh 30 jam akan layak menyertai North Face Ultra Trail Mount Blanc 2014….100km tuuu..kalau aku memang susah nak layak la 12km pun masih terhegeh-hegeh nak habis…huhu

Jadi sebagai permulaan aku telah sah mendaftar MPIB RUN 2013 pada 4 November yang lalu di mana jadual tournament adalah pada 6 Januari 2013…12km tuuu agak-agak lepas tak qualification 1 jam 30 minit tu??….Aku sahut!

Order No : 332012012110404183J
Transaction ID : T3183564100
Transaction Date : 4-Nov-2012 12:36:37 PM
Transaction Amount : MYR 48.00
Payment Type : Maybank2u
Product Description : A – Men Open 12km / 14 – 100 / 12KM

Tunggu update selepas tournament tu nanti ok…

Salam,

HAPD

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

%d bloggers like this: