h1

Pertama Kali Ku Lihat Negara Brunei Darussalam.

November 8, 2012
'Mencelah Awan Biru Menerjah Negara Brunei"

‘Mencelah Awan Biru Menerjah Negara Brunei”

Salam,

Sekian lama mencuba untuk mengemaskini sesuatu dalam entry ini setiap bulan namun apakan daya. Ingatan aku lebih tertumpu pada perjalanan hari-hari mendatang apa dan mengapa aku perlu buat untuk menjadikan hidup ni lebih menarik. Hampir dua minggu perjalanan ke Negara Brunei baru harini berkesempatan nak dikongsikan bersama…pemalas teruk.

Persiapan dah lama dibuat…kalau diikutkan tiket flight saja yang dibeli awal namun itineray sepanjang di Brunei sehari dua sebelum tu baru nak kelam kabut.

“Mengisi Borang Ketibaan”

Day 1 (WEDNESDAY 24th OCTOBER 2012)

7:00 flight from k.l dan mengisi borang kemasukan ke Brunei bersama declaration form…

9:00 flight arrived di airport Bandar Seri Bengawan…Afzan dan abangnya menjemput kami..sangat menghargai bantuan mereka.

9:30 makan direstoran faiz berdekatan anggerik $33.60

11:00 singgah di giant time square berhampiran airport mall membeli barang makanan ringan dan roti $29.00

12:00 checkin hostel di kiulap dan membayar fullpayment untuk 5 hari 4 malam $300.00

Solat dan berehat sementara menunggu jam 4 untuk keluar.

4:30 afzan bawa kami berjalan sekitar BSB dan menaiki bot laju bersiar ke Kg. Air. Oleh kerana Aufa baru ja seminggu umurnya maka Ibu dan baby tidak ikut sekali dikhuatiri hentakkan bot laju membahayakan perut Ibu yang baru dioperate tu. Dalam masa yang sama kami diceritakan dengan kisah orang dulu-dulu berkenaan Kg. Air dan antara yg menarik perhatian ialah uri penduduk Kg. Air yg melahirkan bayi diletakkan ke dalam tin dan plastik lalu disangkut di atas pokok bakau di pulau berdekatan(Pulau Sibungur).Juga terdapat pulau kecil yg dikatakan tidak akan tenggelam walaupun air pasang dan jika tenggelam didakwa sultan akan mangkat.

6:05 singgah di Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien untuk solat maghrib. Sempat bersalaman dengan imam insyaAllah mengambil berkat.

7:30 kami dibawa mengelilingi kawasan BSB untuk mengenal jalan sekitar antara yang dilalui ialah sekitar Gadong, Istana Nurul Iman dan Kiulap.

9:00 pulang ke hostel dan berehat.

'rekabentuk dalaman masjid jame asr hassanil bolkiah'

‘rekabentuk dalaman masjid jame asr hassanil bolkiah’

"Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien...Masjid Yang Indah Mampu Membuat Aku Terpegun"

“Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien…Masjid Yang Indah Mampu Membuat Aku Terpegun”

'tempat berwuduk berpili keemasan..kagum sekejap tengok warna emas tu'

‘tempat berwuduk berpili keemasan..kagum sekejap tengok warna emas tu’

Day 2 (THURSDAY 25th OCTOBER 2012)

Hari kedua kami tidak lagi ditemani afzan sebaliknya kami dipinjamkan innova abangnya..maka pandai-pandailah untuk explore sekitar BSB dan sebelum aku ke sini memang dah study jalan sekitar…tidak susah mana alik-alik ke tempat yang sama. penting jika kita nak mengembara ke mana-mana untuk tahu dahulu laluan satu tempat ke tempat yang lain dan bukan main redah. boleh untuk redah tapi biar dengan cara bijak. Selidik dahulu zaman sekarang mudah, google earth, wikimap, garmin semua tersedia. ok sambung cerita hari kedua kami.

9:45 bersiar-siar serta singgah makan di medan selera jalan dato mohammad taib…dekat sahaja dengan bandar dan bersebelahan
bangunan mahkamah syariah bsb $9

10:30 melawat balai alat kebesaran diraja

11:30 ke masjid Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien dan zohor.

12:30 meronda sekitar bandar melalui airport highway, serusop, manggis, sungai akar, belimbing dan kg. subok.

3:00 singgah di muzium brunei

4:30 menuju ke pasar gadong memborong nasi katok, kuih-kuih dan makan malam

6:00 balik ke hostel dan berehat

'ruang legar pintu masuk tengah masjid jame asr hassanil bolkiah'

‘ruang legar pintu masuk tengah masjid jame asr hassanil bolkiah’

'air pancut masjid jame asr hassanil bolkiah'

‘air pancut masjid jame asr hassanil bolkiah’

'aku..dihadapan istana'

‘aku..dihadapan istana’

'salah satu crest di muzium pameran alat kebesaran'

‘salah satu crest di muzium pameran alat kebesaran’

Day 3 (FRIDAY 26th OCTOBER 2012)

6:00 pagi…solat subuh n semayang Hari Raya Aidiladha bersama Mak Mertua di Masjid Jame’ Asr…kebetulan Sultan Hassanal Bolkiah pun ada. Tengah hari berehat di hostel dah sebelah petang bersiar sekitar BSB.

4:30…ke pasar Gadong membeli makan malam. Menu utama dan menjadi kebiasaan kami adalah nasi katok yang sangat sedap bersama sambal bilis dan ayam goreng..kelebihan nasi katok ialah tidak mudah basi sehingga keesokan paginya. boleh dibuat sarapan..

7:00 malam…kami sekeluarga dijemput ke rumah afzan untuk makan malam. Di rumah afzan banyak bercerita berkenaan saudara mara sebelah Ibu dan
tak dijangka kami rupanya bersaudara sepupu sepapat lebih kurang macam tu. nak diceritakan detail pun aku tak berapa pandai maklumlah cerita orang
dulu-dulu. mulanya lucu juga.

Day 4 (SATURDAY 27th OCTOBER 2012)

Pagi berehat di hostel sementara menunggu tengah hari..

12:30…memulakan perjalanan ke daerah muara dan singgah di pantai muara. Dari sini kelihatan Pulau Labuan yang tidak jauh dari Brunei…rehat seketika sebelum memandu mengelilingi pekan muara dan pulang mengikut laluan Kota Batu melalui Mentiri, Serdang, Dato Gandi dan Kg. Selambayan menuju BSB…

3:30 tiba di BSB untuk membeli sedikit cenderamata

5:00 ke Pasar Gadong membeli nasi katok lagi dan pulang ke hostel untuk berehat

6:30 bersiap ke Jerudong Park bersama afzan dan adik-adik..hujan namun sempat lepak seketika melihat sekitar.

9:30 pulang ke hostel dan berehat serta berkemas untuk pulang k.l esok.

Day 5 (SUNDAY 28th OCTOBER 2012)

6:00…berkemas ke airport untuk pulang k.l….ditemani afzan dan ayah. Terima kasih banyak-banyak semoga jumpa lagi…airport tax $72.00

Salam,

HAPD

Advertisements

One comment

  1. Assalamualaikum, I’m planning to go to Brunei backpacking alone. Susahnya la nak cari blog BM ni lol. Would appreciate if you can advise me 🙂

    Like



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

it's all about the vertical

the race is made on the ups and won on the downs

Tromsø Skyrace

soul skyrunning between the sea and the sky

Checking In.

Posts from our worldwide adventure!

The Nomad Notes

Adventure and Travel Blog

It Started in Oxford

Lifestyle posts from a Brit in Georgia

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

STREETTROTTER

TRAVEL.CULTURE.LIFESTYLE

Aku Tentang Segalanya

Welcome To My Blog .:

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

Catatan Seorang Gembeler

Saat tak ada batas antara tulisan dan pengalaman

Adventure Travel Blog

Savor the Himalayas of Nepal: Outdoor Recreations and more

Shafiqolbu

Sampaikanlah walaupun hanya satu ayat !

Rojakfeet

by Marshnaz

U.S.

News, Headlines, Stories, Video from Around the Nation

Kuhairulanuar...travel, photography & design

"photographer|designer|blogger|backpacker|climber|traveller|runner"

Ultra168

The ultra running community

Through My Lens

... look, focus, click.!

altrunomics

altruism meets economics

330 days around the world

Caro and Jacques travel stories around the world

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

The life journey

Kembara Kehidupan

Hidup Suatu Pendakian

Hidup ini suatu pendakian... Ada kala kita di puncak, ada kala kita di lurah, dalam menuju ke puncak tertinggi

Frosty's Footsteps

Step by step on mountain trails around the world

%d bloggers like this: